Genel

Türkmenistan’da Zafer Günü Kutlamaları

Türkmen askerlerin kahramanca savaştığı 2. Dünya savaşı sonunda, SSCB’nin Almanya’ya karşı ilan ettiği 9 Mayıs Zafer Günü, Türkmenistan’da resmi törenler ve renkli gösterilerle kutlandı.

Zafer Bayramı’nın 75. Yılı olması münasebetiyle bu yıl daha geniş katılımlı kutlama töreni düzenlendi. Resmi kutlamalar, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdmuhamedov’un Aşkabat’ta bulunan Anıtlar Kompleksi’ ne çelenk koymasıyla başladı. 

Daha sonra askeri törene geçildi. Törenin başlangıcında bir konuşma yapan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdmuhamedov; halkın Büyük Vatanseverlik Savaşı Zaferinin 75. Yıldönümünü kutladı ve milyonlarca insanın hayatı ve cesareti ile kazanılan bu kutsal Zafer kutlamasının; barış ve iyi niyet, dostluk ve dayanışma kutlaması olduğunu ifade etti.

Çalkantılı savaş yıllarında, büyük kahramanlıklar gösteren Türkmen askerlerinin yanısıra, cephe gerisinde kalan Türkmen halkının yaşlısı ve kadınıyla gece gündüz çalışarak cepheye yiyecek giyecek ve malzeme göndermek suretiyle görkemli Zafer’in başarısına büyük katkıda bulunduklarını belirten Berdimuhamedov, savaş döneminde kurulan Savunma Fonu’na Türkmen kadınlarının, 7.392 kilogram altın, gümüş  ve ziynet eşyalarını verdiklerini hatırlatarak, onların bu davranışıyla, insanlığın yüksek bir örneğini gösterdiklerini söyledi.

Akşam saatlerinde yapılan askeri geçit töreni: Ukrayna cephesinde büyük kahramanlıklar gösteren 748. Piyade Alayı’nın Filamasını taşıyan askerler başta olmak üzere, Motorlu Tüfek taburu askerleri, topçu bölüğü, atlı bölükler, kurtarma birlikleri, savaş yılları teçhizatlarını taşıyan birlikler, savaş yıllarında kullanılmış araba, top ve intikal vasıtalarınının geçişi ile gerçekleşti.

Askeri geçit töreninden sonra düzenlenen havai fişek gösterileri ile kutlamalar sona erdi.

Türkmenler, 1941-1945 yıllarında Nazi ordularına karşı ileri cephelerde vatan uğruna kahramanca savaşmışlardı. İkinci Dünya Savaşı yıllarında SSCB içinde bulunan diğer Türk Cumhuriyetleri ile birlikte Türkmenistan’da da her yıl 9 Mayıs günü, “Büyük Vatanseverlik savaşı Zafer Bayramı” olarak kutlanıyor. Zafer Günü, İkinci Dünya Savaşı sonunda 9 Mayıs 1945’te Almanya’nın kayıtsız şartsız teslimiyeti imzaladığı ve SSCB’nin zaferini ilan ettiği günü ifade ediyor.

Türkmenistan’da 2.Dünya Savaşı gazilerine ve o dönemde çalışan gazi eşlerine büyük saygı gösteriliyor. BU yıl da  Devlet Başkanı tarafından gazilere ve askerlerin dul kalmış eşlerine para ödülü ve çeşitli hediyeler takdim etti.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest