GenelKültür SanatTürk Dünyası

TÜRKMENİSTAN’DA EVLİLİK ÖNCESİ DÜĞÜN HAZIRLIKLARI – Dr. Shurubu KAYHAN

Türkmenistan’da düğünler geleneklere ve dini inanışlara göre yapılır. Eski gelenekler günümüzün şartlarına göre değişmesine rağmen temel amacını kaybetmemiştir.

türkmenistan düğün hazırlıkları
türkmenistan düğün hazırlıkları

Bir çok Türk boylarında olduğu gibi düğün hazırlıkları ve masrafları erkek tarafının sorumluluğundadır. Bu nedenle de erkek çocuğu olan Türkmenler erken yaşlarından itibaren düğün için ayrıca para biriktirmeye başlarlar. Bu duruma erkek çocuğun akrabaları da destek verir. Kız ailesi bu durumdan karlı çıkmalarına rağmen, erkek tarafı kadar sevinmezler. Türkmenlerde erkek çocuğunun önemi soyunun devam etmesini sağlamasının dışında, evlendikten sonra da ailesiyle birlikte yaşamaya devam etmesidir.
Türkmenistan’da düğüne 9 gün kala erkek tarafı kız evine gelir ve düğün hazırlığı için kız tarafının isteklerini ve ihtiyaçlarını sorar. Bu istekler kızın hem özel, hem de ev ve düğün ihtiyaçlarını içerir. O gün erkeğin ailesi gelin adayına altın küpe takarlar ve her şeyi usulüne göre hazırlamaya başlarlar.
Kız tarafı ise daha önceden hazırladıkları çeyizleri sergilerler. Düğün kıyafeti Türkmenlerde çok çeşitlidir. Bunların içinde en yaygını ise kırmızı ipek üzerine altın yada gümüş rengindeki ipliklerle işlenmiş elbisedir. Yazma ve kaftan ise geleneksel Türkmen hali desenleriyle süslenir ve takılarla tamamlanır.

türkmenistan da düğün hazırlıkları
türkmenistan da düğün hazırlıkları


Eskiden gelini erkek evine deve yada meşhur Türmen atlarıyla getiriyorlarsa şimdilerde arabayla getirirler. Araçların süslemelerini de kızın çeyiziyle birlikte daha önceden hazırlarlar. Araç süslemelerinde muhakkak geleneksel Türkmen halısı ve el işleri kullanılır. Gelin adayına çeyiz hazırlarken yakınları ve arkadaşları da yardım ederler. Gelinin düğün günü çıkacağı Türkmen çadırı da günler öncesinden geleneksel örf ve adetlerine uygun şekilde süslenilir ve düğün günü için bekletilir.

shurubu kayhan
shurubu kayhan
türkmenistan da düğün hazırlıkları
türkmenistan da düğün hazırlıkları

Pin It on Pinterest