Türk Dünyası

Türkmen atı Ahal Teke’den müthiş şov

Türkmenistan Ahal-Teke atı Guinness Rekorlar kitabına girdi.

15.09.2018 Cuma günü Türkmenistan’da “AVAZA” Ulusal Turist Bölgesi’nde  düzenlenen törende, “Akhan” adlı saf kan Ahal-Teke atı olağanüstü hareketler ile Guinness Rekoru kırdı.

Türkmenistan’ın Aşkabat şehrindeki Ahaltekin Binicilik Kompleksinde bulunan muhteşem ipek renkli at, 4.19 saniyede arka ayakları üzerinde 10 metre mesafe yürüdü ve bu alandaki önceki rekoru kırarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi.

Törende Guinness Rekorlar Kitabı resmi temsilcisi Şeyda  Subaşı Gemici  bu önemli etkinliği kaydetti ve  bir önceki rekorun 9,15 saniye ile Dubai’de gerçekleştirildiğini belirterek Guinness Rekorlar Kitabına girme sertifikasını törene katılan Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedova sundu.

Dünyanın en güzel atları olarak anılan ahal tekelerin insanlar tarafından ilk evcilleştirilmiş at türü olduğu düşünülüyor. Orta Asya’da özellikle  Türkmenistan’da yaygın olan bu atlardan Dede Korkut ve Manas destanlarında da sözü ediliyor.

Ahal Teke ırkı atlar dünyanın en değerli, zarif ve narin atları sayılıyor. Türkmenistan’da Ahal Teke atları ulusal sembollerden biri olarak kabul ediliyor ve bu vesileyle ülkede her yıl Türkmen Atı günü “Bedew bayramı” diye özel bir gün kutlanıyor.

Türkmen Cumhurbaşkanı’nın iyi bir  at binicisi olduğu biliniyor.

Törenlerde  zaman zaman bu husustaki yeteneklerini ve becerilerini gösteriyor ve ülke içindeki profesyonel at yarışlarına da katılıyor.

Ülkede bir de At Bakanlığı bulunuyor.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest