GenelGüncelKırım TarihiKültür SanatTürk Dünyası

TÜRKİYE VE BALKANLARDA FOLKLOR DUAYENİMİZ EMİN BEKTÖRE KİTABI YAYINLANDI

TÜRKİYE VE BALKANLARDA FOLKLOR DUAYENİMİZ EMİN BEKTÖRE KİTABI YAYINLANDI

Kitabı hazırlayan Yalkın Bektöre Önsözde yaptığı açıklamada Diasporadaki Kırım Tatar Türklerinin Romanya Türkiyede Kırımın kurtuluşu için yaptıkları faaliyetlerde aktif rol alan kişilerden olan Emin Bektöre 1930 yılında Romanyada Emel Derğisinin çıkarılmasıyla başlayan milli,siyasi,ve kültürel mücadelede önemli etkinliklerde bulunmuştur. 2.Dünya harbi başlayınca Eskişehire göç ederek, kültürel manada özellikle folklor alanında çalışmalarına devam etmiştir.Halk evinde, Halk Eğitim Merkezinde, Kırım Derneğinde devam etmiştir. Bunun yanı sıra Emel Derğisinin 1960 ta Av. Müstecib Ülküsal başkanlığında Türkiyede yeniden yayın hayatına başlamasıyla yıllarca Türkiyede de Emel camiasında yerini almış Cafer Seydahmet Kırımer, Müstecib Ülküsal, Dr Edige Kırımal, Dr. Abdullah Zihni Soysal, İsmail Otar gibi önderlerimizle Kırımın kurtuluşu, geleceği, varlığı için ülkü, fikir ve yakın işbirliği içinde son nefesine kadar çalışmış, faaliyetlerde bulunmuştur.  

Diasporada Emelciler olarak adlandırılan, zamanında çok değerli hizmetler bir idealist,vatansever insanlarımızdan büyüklerimizden hiç biri buğün hayatta değiller. Onların faaliyetlerine ait Emin Bektörenin de için de bulunduğu kültürel etkinliklerden,bir döneme ışık tutan,tarihi bir belğe niteliğinde olan bir kısım fotoğrafları,bilgileri gençlerimize aktarmak istedim. Bu biyoğrafide bahsedilen kişi ve olaylar 20.yy nin ilk yarısında Kırım Tatar Türklerinin siyasi,kültürel hayatlarında önemli olan kişi ve olaylardır. Tek aşkları Kırım aşkı olan, vatan özlemi ile yanan, kendilerini tanıyıp etkilendiğim bu Emel’ci büyüklerimizi saygı,sevgi,şükranla anıyorum. Mekanları cennet olsun.

emin bektöre
emin bektöre
recep şen - yalkın bektöre
recep şen – yalkın bektöre
yalkın bektöre - recep şen
yalkın bektöre – recep şen

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest