Türk Konseyinin 2018 zirvesi Eylül de Kırgızistan da başlayacak.
Abdullah Buksur
Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla Türkistan ve Kafkaslarda bağımsız devletler ortaya çıktı. Onların içinde Türkistan’da 4 Türk ülkesi ve Kafkaslarda Azerbaycan vardı. Bu ülkelerin Sovyetler’den ayrıldığını ve bağımsızlık ilanlarını ilk olarak birkaç dakika içinde Türkiye tanımıştır. Türkiye’nin arkasından ABD, Avrupa ve diğer ülkeler de bağımsızlıklarını kabul etmişlerdi.
5 Türk ülkesinin ortaya çıkışı ile Türkiye derhal Türk Ülkelerinin bir araya getirdi. İlk olarak Türkçe Konuşan Ülkeler Zirvesi adıyla 30-31-Ekim 1992’de Ankara’da 6 bağımsız Türk ülkesinin buluşması gerçekleşti. Daha sonra Türkçe Konuşan Ülkeler Zirvesi adıyla 2001 senesine kadar her sene Türk Dünyasının çeşitli şehirlerinde gerçekleştirildi.
Bundan sonraki yıllarda Türkistan’da ortaya çıkan terör olayları, birçok saldırıların gerçekleşmesi, ABD ve Rusya’nın askeri üsleri yerleştirmesi, komşuların aralarını açılması ile buluşmalar aksamaya başladı. 2006 tarihinde Kazakistan devlet başkanı N. Nazarbayev’in öncülüğünde Türk Konseyi (Türk Keneşi) kuruldu.
Türk Konseyi
Türk Dünyası, birlikte hareket etme adına 3 Ekim 2009’dada Nahçıvan’da imzalanan Nahçıvan Anlaşmması ile Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye arasında uluslararası bir örgüt kurdu. Türkmenistan ve Özbekistan tarafsızlık politikaları nedeniyle Keneşe üye değilse de bu iki ülkenin önümüzdeki günlerde daha katılımcı bir tutum sergileyecekleri beklenmektedir.
Türk Konseyinin ilk zirvesi 15 Eylül 2010’da İstanbul’da 4 ülkenin katılımıyla gerçekleşiyor.
20 Ekim 2011’de ise Kazakistan’ın Almatı şehrinde “Ekonomik ve Ticaret İşbirliği” kapsayan konularda zirve gerçekleşmiştir.
22 Ağustos 2012’de Kırgızistan başkenti Bişkek’te gerçekleşen zirvede Eğitim, Bilim ve Kültür İşbirliği konusu ele alınmış ve Konseyin resmi bayrağı kabul edilmiştir.