GenelTürk Dünyası

Türk Konseyi Altıncı Zirvesi

Türk Konseyi Altıncı Zirvesi Basın Duyurusu
Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin (Türk Konseyi) Altıncı Zirvesi, “Gençlik ve Ulusal Sporlar” temasıyla, Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Sooronbay Ceenbekov’un evsahipliğinde 3 Eylül 2018 tarihinde Çolpon Ata’da gerçekleştirilmiştir. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Sayın Nursultan Nazarbayev ve Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın iştirak ettiği Zirve`ye, Özbekistan Cumhurbaşkanı Sayın Şevket Mirziyoyev ile Macaristan Başbakanı Sayın Viktor Orbán da evsahibi ülkenin konuğu olarak katılmıştır. Türk Konseyi Genel Sekreteri Ramil Hasan da Zirve’de hazır bulunmuştur.

Zirve toplantısında Devlet Başkanları hitaplarını gerçekleştirmiş ve Türk Dili Konuşan Ulkeler arasındaki işbirliğinin geliştirilmesine ilişkin görüşlerini paylaşmışlardır. Açılış konuşmasında Cumhurbaşkanı Ceenbekov, bir gün evvel açılışı dünyanın dört bir yanından geniş bir katılımla gerçekleştirilen Üçüncü Dünya Göçebe Oyunlarının düzenlendiği Çolpon-Ata’da Devlet Başkanlarını ağırlamaktan, duyduğu memnuniyeti ifade etmiş ve ayrıca son Zirveden bu yana başarılı gerçekleştirdiği faaliyetlerinden dolayı Sekretaryayı tebrik etmiştir.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Türk Konseyinin mevcut ve ilgili kuruluşlarına ve Üye Ulkelerin ilgili yetkililerine danışarak hazırlanıp, Türk Konseyi 7. Zirvesi’ne sunulacak bir Kavram Kağıdına dayanan bir mimari ile Türk dünyasının bütünleşmesinin ilerletilmesinin önemini vurgulamıştır.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türk Dili Konuşan Ulkelerdeki ulaşım ve enerji projelerinin öneminin altını çizerek bu projelerin bölgesel işbirliğini güçlendirmek için yarattığı katma değerlere vurgu yapmıştır.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bu projelere değinerek Türk Konseyi’nin Türk Dili Konuşan Ulkeler arasındaki kurumsal işbirliğini artırmadaki hayati rolünü vurgulamıştır.

Konuşmasında Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Türk Konseyinin toplantılarına ve projelerine katılma konusundaki isteklerine dikkat çekerek, Türk Konseyi Modern İpek Yolu Ortak Tur Paketi Projesi’ne değinmiş, söz konusu ortak pakete Buhara ve Hiva gibi tarihi şehirleri dahil etmeye hazır olduklarını ifade etmiştir.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Türk Devletleriyle ortak kültürel ve tarihi bağlara atıfta bulunarak Türk Konseyi ile yakın işbirliği içinde çalışmak istediklerini belirtmiş ve Macaristan’ın gözlemci statüsü konusunu değerlendiren Cumhurbaşkanlarına şükranlarını sunmuştur.

Ardından Büyükelçi Hasan, Devlet Başkanlarına hitaben yaptığı konuşmasında, kendisinin görev süresi boyunca Türk Konseyi tarafından uygulanan projeler ve üstlenilen çalışmaları da içeren faaliyetler hakkında bilgi aktarmış ve Türk Konseyinin dört yıllık faaliyet raporunu Cumhurbaşkanlarına sunmuştur. Cumhurbaşkanları, 2014-2018 yılları arasında Türk Konseyi Sekretaryasının çalışmalarına yapmış olduğu katkılardan ötürü kendisine teşekkür etmiş ve yeni Genel Sekreter Bağdat Amreyev’e başarı dileklerini ifade etmişlerdir.

Cumhurbaşkanları, önümüzdeki dönemde Türk Konseyi Dönem Başkanlığını üstlenecek olan Kırgız Cumhurbaşkanı’na da başarı dileklerini sunmuştur. Ayrıca, Üye Ulkelerin ilgili makamlarına Türk Konseyinin Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda gözlemci statüsü elde etme çabalarını güçlendirmeleri talimatını da vermişlerdir.

Toplantının sonunda Cumhurbaşkanları, Türk Konseyi 6. Zirvesinin Çolpon-Ata Deklarasyonunu imzalamışlar, Türk Dili Konuşan Ülkelerin Entegrasyonuna ilişkin Kavram Kağıdını kabul etmişler ve Üye Ulkelerin ilgili makamlarına bahse konu Kavram Kağıdının Türk Konseyi Seketeryası koordinasyonunda uygulanması talimatını vermişlerdir. Ayrıca, Cengiz Aytmatov’un 90. doğum yıldönümü vesilesiyle Ortak Bildiri ile gençlik ve ulusal sporlar alanında işbirliğinin geliştirilmesine ilişkin Ortak Bildiriyi de kabul etmişlerdir.

Cumhurbaşkanları, Macaristan’ın Türk dünyası işbirliği örgütleri ile yakın bir şekilde çalışma arzusunu memnuniyetle karşılayarak, Macaristan’a Türk Konseyine gözlemci statüsü verme kararını imzalamışlardır.

Zirvede ayrıca, Türk Konseyi Genel Sekreteri Büyükelçi Baghdad Amreyev, Türk Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ömer Kocaman ve Türk Akademisi Başkanı Darkhan Kydyrali’nin atamaları Cumhurbaşkanları tarafından imzalanmıştır.

Zirve toplantısı sonrasında, Kırgız Cumhurbaşkanı Sooronbai Ceenbekov, Cumhurbaşkanları ve Başbakan onuruna resmi bir akşam yemeğine ev sahipliği yapmıştır.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest