GenelGüncel

Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) Çalıştayı

TÜRKPA Çalıştayı’nın, “Ormanların Doğal Zenginliğinin Korunması İçin Mevzuat ve Uygulamalar Çalıştayı” başlıklı oturumu, TBMM Tören Salonu’nda başladı.

TBMM Başkanvekili Mustafa Şentop, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, TÜRKPA’nın başarılı çalışmalarıyla gurur duyduklarını belirterek, 20. yüzyılın uluslararası kuruluş, ekonomi ve hukukunun aslında miadını tamamladığını, 21. yüzyılın başında yeni bir dünyanın uluslararası hukuk, siyaset ve ekonomi alanlarında yeni anlayışların, zihniyetlerin geçerli olacağı bir dünyanın kuruluşunun arifesinde bulunulduğunu ifade etti.

Bu nedenle TÜRKPA gibi kuruluşların alternatif siyasi istişare zeminleri şeklinde ortaya çıkmasının önemini vurgulayan Şentop, Türkmenistan ve Özbekistan’ın da dahil olacağı bir bölgesel yapılanmanın, TÜRKPA’nın yoluna devam etmesini istediklerini bildirdi.

TÜRKPA’nın, başarılı olmasını yürekten arzu ettiğini bildiren Şentop, “TÜRKPA’yı başka uluslararası kuruluşlarla bir tutmuyoruz, TÜRKPA bizim kendi toyumuz, öz Meclisi’mizdir. TÜRKPA’nın başarısı, bizim başarımız olacak, Avrasya’nın geleceğine ve barışına ciddi katkı sağlayacaktır.” diye konuştu.

Üyelerinin, TÜRKPA’ya büyük önem verdiğini belirten Şentop, TÜRKPA’ya misafir olarak yer alan Özbekistan’ın tam veya en azından gözlemci üye olmasının sağlanabileceğini, Türkmenistan’ın da kısa vadede misafir olarak katılımı için çaba sarf edilmesi gerektiğini vurguladı.

TÜRKPA Genel Sekreteri Altınbek Mamayusupov, çalıştayın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Çalıştayın konusunun en değerli doğa kaynaklarından olan ormanlar olduğunu belirten Mamayusupov, şöyle devam etti:

“Ormanlar, dünya yüzeyinin yaklaşık yüzde 31’ini kaplıyor. Dünyamızın akciğer fonksiyonunu gerçekleştiriyor. Üye ülkelerimizin orman yüzdesi ise; Azerbaycan ve Kazakistan topraklarının yüzde 11’erlik kısmı, Kırgızistan topraklarının yüzde 6’sı, Türkiye topraklarının ise yüzde 28’ini ormanlar oluşturuyor. Bunlar başta hammadde olmak üzere meralar, yaban hayvanları ve bitkilerden oluşan kaynaklardır. Bu kaynakların çevreye uyumlu kullanımı çok önemlidir.”

Ormanlar konusunda farkındalık oluşturulması amacıyla faaliyetler gerçekleştirildiğini hatırlatan Mamayusupov, çalıştayla bu alanda fikir alışverişinde bulunularak ortak tavsiye kararı alınmasına katkı sağlanmasının hedeflendiğini bildirdi.

Seminerin sonunda her iki oturumun konusunu yansıtan nihai raporun kabul edileceğini belirten Mamayusupov, bu belgenin de bu yıl mayıs ayında Bişkek’te gerçekleştirilecek toplantıda sunulacağını ifade etti.

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Muhammet Balta, “Son dönemde Çevre Kanunu’muzdaki eksikliklerimizi, TBMM’de bir ay önce yeni bir düzenlemeyle ortadan kaldırdığımızı düşünüyoruz. Türkiye’de orman ve doğal zenginliklerimizi korumak için önlemler aldık.” ifadelerini kullandı.

TÜRKPA Hukuk İşleri ve Uluslararası İşbirliği Komisyonu Başkanı İsmet Uçma ise TÜRKPA’yı daha etkili bir kuruluş hâline getirmek için kararlı ve azimli şekilde çalıştıklarını anlattı..

Açılış konuşmalarının ardından TÜRKPA üyesi ülkeler adına sunum yapıldı.

TRTAVAZ

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest