Genel

Turan Bilimler Akademisi Resmen Kuruldu

Yaklaşık üç yıldır hazırlık çalışmasını yapan ve 81 il başta olmak üzere Türk Dünyası’nda şubeler kurma yoluna giden Turan Bilimler Akademisi, Ankara’da birinci olağan kurultayını yaparak yönetimini belirledi.  Önümüzdeki günlerde de Turan Bilimler çalışmasının içerisinde üç yıldır faaliyet gösteren Nebi Çubukcu’nun girişimleri sonucu ilk yetkiyi alan ilimiz Denizli şubesi de önümüzdeki günlerde faaliyete geçirilecek.

Turan Bilimler Akademisi, 1. Olağan Genel Kurul toplantısını 29 Mart’ta Ankara’da gerçekleştirdi. Yoğun ilgi gören toplantıya Eski İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, Emekli Korgeneral Dr. Erdoğan Karakuş, Prof. Dr. Osman Karatay, Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu gibi önemli isimler katıldı.

Divan başkanlığını Danyal Hergünsel’in yaptığı Genel Kurul toplantısında Ayşe Eylem Erkıpçak’ın başkanlığını üstelendiği Yönetim Kurulu’na Samad Moghanirahimi, Arda Mercan, Burak Bozkurtlar, Aslıhan Kaya, Mikail Çalışkan, Ahmet Özkan, Volkan Armağan ve Ertuğrul Aksekili seçildi.

Yapılan oylama sonucu Yüksek Danışma Kurulu; Ali Bardakoğlu, Ahmet Zeki Bulunç, Celalettin Sencer İmer, Cemalettin Taşkıran, Cumali Ünaldı, Danyal Hergünsel, Erdoğan Karakuş, Eser Türkistanlı, Ferhat Selamoğlu, Hasan Şükrü Perek, Hıfzı Çubukçu, İbrahim Engin, Kemal Oğuz, Mehmet Hakan Sancar, Mualla Uydu Yücel, Murat Yıldız, Nebi Çubukçu, Osman Karatay, Özcan Yeniçeri, Sadettin Tantan, Sakin Öner, Saleh Sultansoy, Selahattin Baysal, Selahattin Sarı, Selim Kaptanoğlu, Sevil Sargın, Varis Çakan, Yalçın Atlı, Yılmaz Albayrak, Yusuf Halaçoğlu isimlerinden oluştu.

Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Eylem Erkıpçak yaptığı konuşmada “Artan sorunlara çözüm arayışları belki dünya tarihinde ilk defa bu kadar acil ve gerekli bir hal almışken dünya medeniyetlerinin çözüm kapıları yalnızca kendi milletlerine açılmaktadır. Küresel krizlerin yanı sıra Türk toplumlarının yaşadığı baskı ve sorunlar birlik olma ve birlikte çözüm bulma arzumuzu daha da güçlendirmektedir. İşte bu şartlar altında geleceğini koruma, bilim ve kültürle yeniden yeşerme ihtiyacını taşıyan Türk gençliğinin medeniyet savaşında ‘biz de varız’ demesi için köklü ve saygın bir akademiye olan ihtiyaç Turan Bilimler Akademi’mizi de filizlendirmemizin kamçısı olmuştur. Turan Bilimler Akademisi olarak hedefimiz ve çizgimiz Türk medeniyetinin altın mirası ve Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği yol ile dünya medeniyetlerine öncü olabilecek bilimsel, teknolojik, kültürel, sanatsal ve daha birçok farklı alanda ihtiyaç görülen çalışmaları yapmak, bu yolda idealleri olan gençlerin elinden tutarak Türk milletini muasır medeniyetlerin üzerine taşıyacak akılcı bir neslin yetişmesinde rol oynayabilmektir.” İfadelerini kullandı.

Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Samad Moghanirahim’i “Bizleri büyük amaçlar uğruna bir araya getiren, katkılarınızla kurup değer verdiğiniz Turan Bilimler Akademisi Türk dünyası ve Turan coğrafyasına kutlu olsun” sözleri ile Genel Kurul’u selamlarken Yönetim Kurulu üyesi Arda Mercan derneğin kurumsal yapısı ve projeleri hakkında detaylı bir sunum yaptı. Mercan “Buğdayın ekmek olana kadar ne aşamalardan geçtiğini hepimiz biliyoruz. Bu oluşumda biz gençlere inanan ve yol gösteren büyüklerimize, öncelikle teşekkür edip tüm gençlerin eline bir buğday tanesi veren, bu oluşumda gecesini gündüzüne katan, binlerce kilometre yol yapan, Saygıdeğer büyüğümüz ve ağabeyimiz Murat Turhan Bey’e huzurunuzda tekrar teşekkür etmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yönetim Kurulu üyelerinden Siber Güvenlik Uzmanı Burak Bozkurtlar, herhangi bir yardım almadan kendi emekleri ile meydana getirdikleri görüntülü sohbet uygulaması “Afalina Meet”i Genel Kurul’a tanıtarak bu uygulama üzerinden toplantıya katılamayan bazı üyeler ile görüntülü konuşma gerçekleştirdi. Yapay zeka destekli siber güvenilir sistemler üzerine çalışma yaptıklarından bahseden Bozkurtlar, Turan Bilimler Akademisi çatısı altında daha birçok yazılım ve uygulama geliştirileceğinin, yapay zeka çalışmalarının devam ettiğinin müjdesini verdi.

Türkiye’nin birçok farklı şehrinden üyelerin katılımıyla gerçekleşen Genel Kurul toplantısı, Denetim Kurulu ve Onur Kurulu seçimlerinin ardından üyelerin dilek ve temennileri ile kapatıldı.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest