Genel

TİKA’dan Moğolistan Milli Üniversitesi bünyesinde kurulan Türkoloji Enstitüsüne ekipman desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından, Moğolistan Milli Üniversitesi bünyesinde kurulan Türkoloji Enstitüsüne ekipman desteği sağlandı.

Türkiye Cumhuriyeti İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇU) ve Moğolistan Milli Üniversitesi (MUIS) işbirliğinde kurulan Enstitünün, Moğolistan’daki Türk yazıtlarına yönelik tarihi ve kültürel araştırmaların geliştirilmesi, bilimsel araştırmalar ve akademik etkinlikler düzenlenmesi, Moğolistan’da Türkoloji araştırmalarının geliştirilmesi konularında faaliyetler gerçekleştirmesi hedefleniyor. Enstitüsü’nün bunun yanı sıra Moğolistan Milli Üniversisi Türkoloji bölümünde lisans düzeyinde eğitim gören öğrencilerin Türk diline olan hâkimiyetini artırmak ve bu sayede Moğolistan’daki Türkoloji araştırmalarına da önemli katkılar sağlaması bekleniyor.

Projenin teslimi esnasında Moğolistan Milli Üniversitesi Türkoloji Enstitüsü Başkanı Tarihçi Dr. D. Anhbayar yaptığı konuşmada, “Moğolistan’ da çalışan Türkolog ve tarihçi arkeologlardan oluşan 30 araştırmacıya, mezunlarımıza ve öğrencilerimize araştırma yapma imkanı sağlanmıştır. Bu vesile ile Türkiye Cumhuriyetine ve TİKA’ya teşekkürlerimi iletiyorum” ifadelerini kullandı.

Moğolistan’da fiziki tarihi mirasımızın yanında milli kültürümüzü oluşturan ve Moğolistan halkları içinde yaşayan unsurların araştırılması, kayda geçirilmesi ve korunmasına  yönelik uzun vadeli çalışmalar yürütülmesine ihtiyaç duyulduğunu belirten Anhbayar, Moğolistan’da Moğol kurumlarınca yürütülen Türkoloji programları ve bu kapsamda değerlendirilebilecek araştırma merkezlerinin desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest