GenelGüncel

Tarım Bakanı Pakdemirli’den Ukrayna’da Kırım çıkışı : Kırım’ın yasadışı ilhakını tanımıyoruz.

Ukrayna-Türkiye Tarım İş Forumu’nda konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine destek verdiklerini belirterek, “Bu desteği Karadeniz havzasında güvenlik ve istikrarın muhafazası için de önemli görüyoruz. Kırım’ın yasadışı ilhakını tanımıyoruz. Tatar soydaşlarımızın hak ve menfaatlerinin korunması ve durumlarının dünyaya duyurulması birincil önceliğimizdir” dedi.

Tarım ve gıda sektörü temsilcilerinden oluşan bir heyetle Ukrayna’da bulunan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ukrayna-Türkiye Tarım İş Forumu toplantısına katıldı.

Ukrayna-Türkiye Tarım İş Forumu’nda konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli
Ukrayna-Türkiye Tarım İş Forumu’nda konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli

“Ukrayna ile ilişkilerimizin geliştirilmesine önem veriyoruz”

Toplantıda Türk ve Ukraynalı iş adamlarına seslenen Bakan Pakdemirli, şunları söyledi:

“Dostumuz, stratejik ortağımız ve Karadeniz komşumuz Ukrayna’yla ilişkilerimizin başta ekonomi olmak üzere, her alanda geliştirilmesine önem veriyoruz.

Ukrayna’yla ilişkilerimiz ve işbirliğimiz gelişiyor, derinleşiyor. Ticaret, yatırımlar, turizm ve savunma sanayii alanlarında her seviyede işbirliği halindeyiz.

Son olarak 3 Kasım 2018 tarihinde, Sayın Cumhurbaşkanımız ve Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko başkanlığında gerçekleştirilen VII. YDSK Toplantısı sırasında, savunma sanayii ve kalkınma işbirliği alanında anlaşmalar imzaladı.”

Pakdemirli: “Kırım’ın yasadışı ilhakını tanımıyoruz”

Ukrayna’daki gelişmeleri, gerek Kırım gerek Donbas olsun yakından izlediklerini belirten Bekir Pakdemirli, “Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine verdiğimiz desteği, Karadeniz havzasında güvenlik ve istikrarın muhafazası için de önemli görüyoruz. Kırım’ın yasadışı ilhakını tanımıyoruz. Tatar soydaşlarımızın hak ve menfaatlerinin korunması ve durumlarının dünyaya duyurulması birincil önceliğimizdir” dedi.

Ukraynalı bakana şahsı ve beraberindeki heyete gösterdiği misafirperverlik için teşekkür eden Pakdemirli, toplantının amacının, kazan- kazan ilişkisi temelinde karşılıklı ikili tarımsal ve ticaret hacmini geliştirmek ve iş birliği olanaklarını artırmak olduğunun altını çizdi.

“Bu toplantılar yalnızca iki ülke arasında dış ticaret ile sınırlı kalmamakta, tarımsal yatırım alanlarının belirlenmesi, geliştirilmesi ve sektörde yer alan firmaların sürdürülebilir ilişkiler kurması adına da önemli katkılar sağlamaktadır” diyen Pakdemirli, sözlerini şöyle sürdürdü:

Hedef; ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarmak

“Türkiye’den 25 kadar iş insanımız ile birlikte Ukraynalı meslektaşlarımız ile tanışmak, görüşmek, ticaret ve yatırım yapmak amacı ile Kiev’e geldik. Hayvancılık, balıkçılık, gıda, un, yem, süs bitkileri, tohum, fidan ve tarım makinaları gibi farklı alanlardan işadamlarımız burada. Yapılacak ikili görüşmelerde önemli ticari bağlantılar tesis edileceğine eminim.

Türkiye ve Ukrayna’nın yıllık ticaret hacmi 2017 yılında 3 milyar 528 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Bunun 1 milyar 104 milyon dolarlık kısmı tarımsal ticareti kapsamaktadır.

Cumhurbaşkanlarımız tarafından belirlenen ortak hedefimiz olan 10 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşabilmek için daha fazla gayret göstermemiz gerekmektedir. İkili ticaret hacmi hedefi için yapmamız gereken çok şey var. Bu amaca giden yolun başlangıcını Türkiye – Ukrayna Tarım İş toplantısı olarak belirleyelim, burada oluşturulacak güçlü ticari ilişkilerin devamlılığı için kararlı adımlar atmaya devam edelim.”

Ukrayna-Türkiye Tarım İş Forumu’nda konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli
Ukrayna-Türkiye Tarım İş Forumu’nda konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli

Türkiye, istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ediyor

Konuşmasında Türkiye’deki ekonomik gelişmelere de dikkat çeken Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, şunları söyledi:

“Bölgenin güvenli limanı olan Türkiye, çevresindeki tüm sorunlara rağmen, istikrarlı bir şekilde yoluna devam ediyor.

2003 yılından bu yana ekonomisi yılda ortalama %5,9 büyüyen Türkiye; OECD ülkeleri içerisinde istikrarlı büyüyen ülkeler kategorisindedir. Bir yandan önemli altyapı projelerini hayata geçirirken; diğer yandan istihdamda ve tarımda önemli teşvikler sağlayarak ülkemizin elde ettiği bu kalkınma ivmesini daha da hızlandırmayı hedefliyoruz.

Bugün Türkiye; 52,2 milyar dolar tarımsal hasıla ve 17,6 milyar dolar tarımsal ihracat ile Avrupa’nın en büyük tarımsal gücü haline gelmiştir. Bu potansiyelin tüm dost ülkeler ile paylaşılması konusunda üzerimize düşeni yapmaktayız ve yapmaya devam edeceğiz.

Ürettiklerimizle sadece 80 Milyon vatandaşımızın değil, ülkemize sığınan yaklaşık 4 milyon Suriyeli mültecinin ve 40 Milyon turistin beslenme ihtiyacını karşılıyoruz.

“AB sürecinde tarım alanında işbirliğine hazırız”

Ukrayna ve Türkiye, Avrupa Birliği katılım sürecini yürütmekte olan iki ülke konumundadır. Türkiye Cumhuriyeti olarak tarım alanında bu süreçte her iki ülkenin ihtiyaç duyduğu bilgi ve tecrübe paylaşımı ve kurumsal altyapıların oluşturulması hususlarında işbirliğine açığız. Ayrıca ülkelerimiz arasında karşılıklı tarımsal yatırımların artırılarak Avrupa Birliği pazarında birlikte yer alma konularında da işbirliğimizin önemli olduğunu vurgulamak isterim.

Türkiye’den buraya gelen iş insanlarımız, tarım sektöründe yer alan aktif girişimcilerimizdir. Bu toplantının iki ülkenin iş insanları arasında faydalı bir iletişim ve ticaret ağı oluşturacağına inancım tamdır. Şüphesiz; ülkelerin, kültürlerin, insanların en verimli iletişimleri; birbirleri ile tanıştıkları ve yüz yüze görüştükleri ortamlarda sağlanmaktadır.

Bu bağlamda Türkiye – Ukrayna Tarım İş toplantısının, ülkelerimizin tarımsal işbirliği ve ticaretine, uzun vadeli ve sürdürülebilir bir soluk getireceğine inanıyor, görüşmelerin verimli geçmesi temenni ediyorum.”

“İkili ticarette denge Ukrayna’nın lehine”

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, Ukrayna Tarımsal Politika ve Gıda Bakan Vekili Maksym Martynyuk ile görüşmesinde de, Ukrayna-Türkiye 4. Tarım Yürütme Komitesi ve Ukrayna-Türkiye Tarım İş Toplantısı vesilesiyle, şahsına ve beraberindeki heyete gösterilen misafirperverlik için teşekkür etti.

Türkiye ile Ukrayna ikili ticaretinde dengenin Ukrayna lehine olduğunun altını çizen Pakdemirli, “Bu dengenin her iki tarafında kazandığı bir işbirliğine dönüştürmek için gerekli çabayı sarf etmeliyiz. İnanıyorum ki, bu ikili görüşmeler ve bunu destekleyen teknik heyet ziyaretlerinin sıklaştırılması, ticaretimizin önündeki engelleri aşmamıza ve var olan potansiyelimizi daha etkin kullanmamıza vesile olacaktır” dedi.

Teknik heyetlerin 4. Tarım Yürütme Komitesi toplantısını gerçekleştirdiğini, komitenin bundan sonra her yıl düzenli aralıklarla toplanması konusunda kararlı olunması umudunu dile getiren Pakdemirli, şöyle devam etti:

“Toplantı kapsamında, hayvan sağlığı, tohumculuk alanında işbirliği, tarımsal Ar-Ge, Ormancılık, Balıkçılık ve tarımsal ticaret konularında işbirliği alanları ele alınmıştır. Tarım Yürütme Komitesi toplantısının tarımsal ilişkilerimizin daha da güçlendirilmesi, karşılaşılan engellerin belirlenmesi ve çözüm yollarının bulunması bakımından önemli rol oynadığını düşünüyorum. Toplantıda ortaya konulan ve mutabık kalınan hususlar tarımsal iş birliğimizin önünü açacak. Bir an önce uygulamaya geçilmesi için gerekli talimatları vereceğim.

Ukrayna-Türkiye Tarım İş Forumu Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli
Ukrayna-Türkiye Tarım İş Forumu Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli

“Ukrayna’da yatırım ve üretim yapmaya hazırız”

Tarım İş Toplantısı ile de tarımsal ticaretimizde yeni dönem için önemli bir adım attık. Üçüncü ülkelere yönelik ortaklığımızı da geliştirmemiz gerekiyor. Bu alanda Ukrayna büyük bir potansiyele sahip. Daha çok üretip, daha çok satabiliriz. Ukrayna’nın verimli topraklarında yatırım yapıp üretim yapmaya hazırız. Bu konuda sizden bilgi almak isterim.

Cumhurbaşkanlarımız tarafından belirlenen ortak hedefimiz olan 10 milyar Dolarlık ticaret hacmi, uzak olan bir hedef değil. İkili ticaret hacmi hedefi için yapmamız gereken çok şey var. Özellikle birlikte çalışma alanımız olan tarımın payını daha yukarılara taşımalıyız.”

Başbakan Yardımcısı Pakdemirli’yi kabul etti

Ukrayna Başbakan Birinci Yardımcısı Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanı Stepan Kubiv tarafından da kabul edilen Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, Ukrayna ile ilişkilerin geliştirilmesi konusundaki kararlılığı yineledi. Pakdemirli, şunları kaydetti:

“Dostumuz, stratejik ortağımız ve Karadeniz komşumuz Ukrayna’yla ilişkilerimize büyük önem atfediyoruz.

Ukrayna’yla ilişkilerimiz ve işbirliğimiz gelişiyor, derinleşiyor. Ticaret, yatırımlar, turizm ve savunma sanayii alanlarında her seviyede işbirliği halindeyiz.

Son olarak 3 Kasım 2018 tarihinde, Sayın Cumhurbaşkanımız ve Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko başkanlığında gerçekleştirilen VII. Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey (YDSK) Toplantısı sırasında, savunma sanayii ve kalkınma işbirliği alanında anlaşmalar imzaladık. YDSK sırasında, iki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinin bir an önce sonuçlandırılması için Cumhurbaşkanlarımız tekrar talimat verdiler. STA’yı bir an önce imzalayalım.

Bugün de tarımla ilgili olarak Kiev’deyiz. Tarım Yürütme Komitesi ve Tarım İş toplantılarını gerçekleştirdik. Türkiye’den 25 kadar tarım iş insanı ile geldik, güzel görüşmeler gerçekleştirdik.

İkili ticaret hacmi hedefi için yapmamız gereken çok şey var. Bu açığı tarım alanında kapatabiliriz. Bugünkü Tarım İş Toplantısı ile yeni bağlantılar kurulacaktır. Birlikte üçüncü ülkelere yönelik işbirliğini de önemsiyoruz. İki Bakanlık olarak var olan iyi ilişkilerimizin daha iyi yerlere taşınacağına olan inancım tam. Mevkidaşımla birlikte çalışma alanımız olan tarımın payını daha yukarılara taşıma konusunda mutabıkız.

Türkiye-Ukrayna STA müzakereleri

Ukrayna ile Aralık 2011’de başlayan Serbest Ticaret Anlaşması (STA) müzakerelerinde, Ukrayna tarafı tarım ürünlerinde ülkemizce sağlanan tavizleri genel olarak yeterli görmezken, ülkemizin taviz taleplerinin de çok az bir kısmına olumlu yanıt veriyor.

Ukraynalı yetkililer tarım ürünlerinde beklentilerini elde etmedikleri sürece başta demir-çelik olmak üzere, tekstil, ayakkabı, konfeksiyon gibi sektörlerde açılım sağlamayacaklarını ifade etmiş bulunuyor.

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen müzakere sürecinde ortak bir payda da buluşulacağına olan inancını da dile getirdi. Pakdemirli, “Tarımsal ürünler de bizlerin de kırmızı çizgisi mevcut. Taleplerin sürdürülebilir olması önemli. Bu kapsamda her türlü işbirliğine hazırız” mesajını verdi.

Ukrayna, Türkiye’ye ne satmak istiyor?

Görüşmelerde Ukrayna tarafı Türkiye’ye ihraç etmek istediği ürünlerin bir listesini de sundu.

Türk tarafına kırmızı et (büyükbaş – 2 bin ton), domuz eti (15 bin ton), süt (bin ton) süt tozu (bin ton), tereyağı (bin ton), bal (2.500 ton), buğday (800 bin ton) ayçiçeği yağı (50 bin ton) satma talebi iletildi.

Buna karşılık Türkiye, farklı miktarlarda ve yıllara bölünmüş olarak ithalat yapılması teklifinde bulundu.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest