GenelGüncelKültür SanatTürk Dünyası

Soykırımcı Amerika

SOYKIRIMCI AMERİKA

İsmail CİNGÖZ

6 / 9 Ağustos 1945

ABD, Hiroşima ve Nagasaki’ye Atom Bombası attı.

Uranyum-235 tipi Atom Bombasını geliştiren Amerika Birleşik Devletleri (ABD) İkinci Dünya Savaşı’nın son günlerinde bombanın etkilerini test etmek maksadıyla “Little Boy” (Küçük Oğlan) ismi ile tarihe geçen Atom Bombası ile 6 Ağustos 1945 günü saat 08:15’te Japonya’nın Hiroşima şehrini bombaladı.

Plütonyum-239 tipi “Fat Man” (Şişman Adam) isimi ile tarihe geçen Atom Bombası ile 9 Ağustos 1945 günü saat 11:02’de Nagasaki şehrini bombaladı. 

Atom bombası saldırılarından dolayı 1945’in sonuna kadar Hiroşima’da yaklaşık 140.000, Nagasaki’de ise 143.000 kişi hayatını kaybetti.

***

Atom bombasını geliştirmiş olan ABD, henüz denenmemiş olan bu korkunç silahın etkilerini net olarak tespit edebilmek için 28 Mayıs 1945’te alınan bir karar ile atılacak olan muhtemel şehirlerin tespit edilmesi kararınıalmış ve Kyoto, Hiroşima, Yokohama ve Kokura kentleri hedef olarak belirlenmiştir. 11 Mayıs 1945 günü Hedef Tetkik Komitesi, Kyoto’nun yerine Niigata şehrinin daha uygun olduğu görüşünü açıklamıştır.

Zira bombaların atılacağı alanlar tespit edilirken patlama rüzgârının etkisinin ölçülebilmesi için bu şehirlerin coğrafi konumlarının uygunluğunun araştırıldığı görülmektedir.

Atom bombasının etkilerinin tespitinin netliği için bu şehirlere hava saldırıları yapılmaması kararı da alan komisyon, bu şehirlerin saldırı dışı olduğu söylentilerinin yayılmasını sağlayarak sivil halkın bu sahalara yönelmelerini ve nüfusun olabildiğince artmasının hedeflendiği yönünde bir kanı olduğu da anlaşılmaktadır.

Komisyon 1 Haziran 1945 tarihli toplantısında herhangi bir ikaz yapılmaması kararı alması dikkat çekicidir. Bu arada 14 Haziran 1945 tarihli toplantıda Kyoto ve Yokohama yerine Nagasaki hedef seçilmiştir. 

Dönemin ABD Başkanı Truman 25 Temmuz 1945 tarihli talimatı ile hava şartları da dikkate alınarak Hiroşima, Kokura, Nagasaki ve Niigataşehirlerinden ikisinin hedef olabileceğini belirtmiştir. Nihayet Truman, 2 Ağustos 1945 tarihli “13. Stratejik Emri” ile; tahmini hava şartları doğrultusunda sonuçların çıplak gözle de görülebileceği bir hava açıklığı olacağı değerlendirilen 6/9 Ağustos 1945 günlerinde Hiroşima ile Kokuro şehir merkezlerinin atom bombalarının hedefleri olduğunu, yedek hedefin Nagasaki olarak karara bağlamıştır. 

Sonuç Olarak;

6 Ağustos 1945 günü saat 08:15’te Hiroşima, 

9 Ağustos 1945 günü saat 11:02’de Nagasaki

Atom bombalarının hedefleri olarak binlerce kişinin hayatını kaybettiği, binlercesinin yaralandığı ve sonraki nesillerin genetik bozukluklarla doğduğu şehirler olaraktarihe geçmiştir; çünkü atom bombalarından yayılan radyasyonun korkunç etkisi zamanla daha iyi anlaşılmıştır.

Atom Bombası ilk defa bir savaşta kullanılarak test edilmiş ve ilk defa bu kadar toplu insan katliamlarının yaşandığı silah olarak tespit edilmiştir. Amerika, Amerika kıtasında geçmiş tarihlerde milyonlarca Kızılderili ve Afro-Amerikalı soykırımcısı olarak bilinirken, Atom Bombası ile hem katil hem de soykırımcı olarak bir kez daha tescil edilerek tarihe geçmiştir.

Son söz olarak;

Bu arada Japonya, ABD için soykırımcı suçlaması ile herhangi bir müracaatta bulunmadığı da hatırda tutulmalıdır.

​​:

İsmail CİNGÖZ, Uluslararası Siyaset Uzmanı-BULTÜRK Ankara Temsilcisi, TDPB Basın Kulübü Başkanı. [email protected]

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest