GenelGüncelKültür Sanat

SEYREDENLERİ ESİR ALAN SIRRIN GÜZELLİĞİ AYŞE İBRAGİMOVA

Vatan Kırım’da geçmişe uzanan tarihi çizgide Ruslar, Ukraynalılar ve Almanlar buldukları her fırsatta masum Kırım Türklerine ilk başta canlarına olmak üzere kültürlerine, geleneklerini, ananelerini mani olmanın düşüncelerinden bir dakika dahi vazgeçmemişlerdir…!
Bu talihsiz insanların bitmeyen çileli yaşamlarında bedenlerindeki canları kadar kültürlerini korumak ve sahip çıkmak son soluklarına kadar çok önemliydi…!
Tarih bir ağacın dalları gibidir. Kırım Türkleri bu ağacın kültür dallarından olan halk oyunları ezgilerinde anaların ninnileri ile büyütülmüşlerdir…! Bu muhteşem kültürün kaybolması, Kırım Türkleri için bir rengin ölümü, nefeslerinin susmasıdır. Kültür renkleri soldukça, yaşamlarını solduğunun farkındalardı. Çünkü solan her bir hayat, ümitsizliği bir adım daha yaklaşmaktır…!

ayşe ibragimova
ayşe ibragimova


Kırım Halk oyunları ve müziksel çalışmaları Kırım Türklerinin en önemli kültür ve yağmurlarındandır…! Bu kültür yağmurları oyunlarının en önemlileri Kaytarma türü oyunlar. Tım tım. Yavlık. Çoban oyunu. Dört kız oyunu. Bülbül oyunu günümüze kadar Kırım müzik ve oyun hocaları tarafından çok zorluklar tarafından getirilmiştir. Bu hocaların Cemile Osmanova’nın talebelerinin önde gelenlerinden biri Ayşe İbragimova’dır..!
Bu genç kızımız son günlerde Konya, Seydişehir’de yapılan “ KIRIM’DA ENGELLERİ KALDIRALIM “ konserinde sahnede Metin Batur ve Mamed Caferov’un muhteşem Kırım müziği ile konsere gelen misafirlerin gözlerinde ışıklar, nefeslerinde olmak üzere ruhlarına, her ritmik hareketinde güzelliğin derinliğini yaşattı…!

ayşe ibragimova
ayşe ibragimova


Alkışlar ve beğeni dolu sözlerle, bu genç kızımız, izleyenlere güneşin sıcaklığını hissettirdi. Avuçlardan çıkan alkış sesleri salonda kızımız Ayşe İbragimova’ya kuş seslerinin güzelliği ile ulaşıyordu..!
Bu gökten gül kokuları ile bezenmiş Kırım’dan gelerek, Anavatanı ülkemizde bizlere Kırım halk oyunlarında ailesinin özlemi ile oyunlarını sunarken, bu hasreti hissettirdiğini sanmaktayım…!
İstanbul gibi kocaman adamların bulunduğu bir mega kente, Ayşe İbragimova ve benzerleri biz Türkiye’de bulunan Kırım Türklerine Noman Çelebi Cihan, İsmail Gaspıralı ve diğer insanlarımızın emaneti olarak düşünmekteyim…!
Berceste pınarları gibi, bakışları, mimikleri ile nazlı bir kuşa benzettiğim minik bir kız. Sahnede ise seyredenleri esir alan bir güç ve kuvvetin güzelliğinin sırrını sergilemektedir…!
Hayat köprüsünde bir noktası olan yaşamımızda, bu hanım kızımızla tanışmak Konya’da Metin Batur’un Kırım hasreti ile yanan kemanının, Mamed Caferovun orgunun nağmeleri dinlerken kısmet oldu…!
Koca dünyada ritmik bir noktacık olan kalbinin hassaslığını güvercinlerin kanatlarındaki inceliktir….!
Hanım kızımız , Ayşe İbragimova ile yolumuz iyi ki kesişmiş ve varsınız….!

Münir Balıca
Münir Balıca

Pin It on Pinterest