Genel

Salgır Baba ibadet yeri olacak

Kırım Müslümanlarının Ruhani İdaresi ve Sivastopol şehri, “Salgir-Baba” aziz topraklarının iyileştirilmesi üzerine bir çalışma toplantısına ev sahipliği yaptı. Toplantıya Kırım Müftü Yardımcısı Ayder İsmailov, SAMK Merkez İdari Bölge İnşaat ve Arazi İşleri Daire Başkanı Ervin Kerimov, Tarih Bilimleri Adayı Eldar Seidametov, Kırım Tatar Kültürel ve Tarihi Miras Müzesi Müdürü katıldı. Safie Eminova, Tarih Bilimleri Adayı, arkeolog Emil Seidaliev, mimarlar ve restoratörler Asan Kadırov ve Refat Akhmedov, sanatçı Zubeir Kadri-Zade.

Toplantı sırasında katılımcılar, salih Salgir Baba’nın mezar yerinde iyileştirme kavramını ve bir mimari topluluğun yaratılmasını tartıştılar ve Salgir Baba topraklarında daha fazla çalışma önerilerini paylaştılar.

Safiya Eminova’ya göre cenaze töreni, eski çağlardan beri Kırım Müslümanlarında var olan geleneklere göre düzenlenmelidir.

Safie Eminova, “Burası eski Müslüman mezarlığının bir parçası, salih adam hakkında ve önemli tarihi figürlerden birinin mezarının Salgir Baba’nın bulunduğu alan hakkında tarihi bir bilgi sağlamayı öneriyorum” dedi. .

İslam’ın kanonlarına aykırı istenmeyen tezahürlerden (kurdeleler bağlama, bozuk para atma vb.) Kaçınmak için ziyaretçilere bu alandaki davranış kurallarını hatırlatan bir hatırlatma kurulması da önerildi.

Ayder İsmailov, “Anıt, insanların diğer şeylerin yanı sıra, dürüstler hakkında güvenilir bilgiler, bölge hakkında tarihi bir gezi ve ziyaret sırasında davranış kuralları hakkında güvenilir bilgi alabileceği İslam kanonlarına uygun olmalıdır.” Dedi.

Toplantı sonucunda Kırım Tatar Kültür ve Tarihi Miras Müzesi’ne tarihi bir referans hazırlaması, mimar ve sanatçıların bölge iyileştirmesinin tasarım kısmını tarihçilerin sağladığı tarihi malzemelere uygun olarak hazırlamaları önerildi.

Yakın gelecekte Aziz mevkiinde bir temizlik günü yapılması planlanıyor.

Simferopol’deki tarihi Aziz Salgir Baba’nın Kasım 2020’de Kırım Cumhuriyeti ve Sivastopol’un Müslüman Ruhani Müdürlüğü’ne (SAM) devredildiğini hatırlayın.

CRO DUM Kırım’ın basın servisi

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest