GenelGüncelKültür Sanat

Şair ve Ülema – Muhammed Şefiq Kefeviy

Öz deviriniñ belli münevveri Muhammed Şefiq Kefeviy Qırım padişalığınıñ şarq qısımında yerleşken Kefe (Feodosiya) şeerinde doğdu, XVI-ncı yüzyıllıqnıñ soñunda. Balalıq çağından bilgige meil Bergen Muhammed, ilki tasilni doğmuş toprağında, daa doğrusı ilim-fen ve aynı zamanda iqtisadiyat ceetinden bayağı ileri ketken Kefede ala. Soñra, oquvını devam yapmaq maqsadında o, Könya şeerine (Türkiye) barıp çıqa.

O mında belli din erbapları – ülemaları (alimleri) ile tanış ola, olarğa yaqınlaşa, olar sayesinde daa teren bilgi çoqrağından qana-qana suv içe… Neticede, Muhammed Şefiq Kefeviy büyük ilim-fen basamaqlarınıñ yuqarısına köterile. Onıñ yazıp qaldırğan risaleleri – ilmiy mirası derslik sıfatında dünyanıñ çeşit ilâhiyet universitetlerinde qullanılmaqta.

Muhammed Şefiq Kefeviy meşur ülema – alim oluv ile bir sırada, o nazm satırlar yaratuv üzerinde de kendi qalemini çalıştırdı. Yani, bu zatı aliyleri halq arasında felsefiy şair olaraq da bellidir.

Bazı bir malümatlarğa köre Muhammed Şefiq Kefeviy 1671 senesi vefat etti. Allahnıñ rahmetinde olsun.

Dil rişte-i hilâl olmadımı,

Şayeste-i iqbal visal olmadımı.

Kâbil-mi degil vaslına irma…

Ben quluna ihsana mecal olmadımı.


Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest