GenelGüncel

Rusya’dan skandal hamle! Kırım’ı kendi topraklarına katacak

Kırım topraklarını yasa dışı bir şekilde ilhak eden Rusya’nın Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Rusya topraklarının devrinin yasaklanması teklifini değerlendirdiğini açıklaması, söz konusu maddenin anayasada yer alması ihtimalini beraberinde getirdi.

Putin, Kremlin’de törenle Kırım’ın ilhakı kararını imzaladı

16 Mart 2014’te yarımadanın kaderini belirleyecek referandum Rus yanlısı silahlı milislerin baskısı altında yapıldı. Yeşil adamların gölgesindeki sözde referandumda Kırım’ın Rusya’ya bağlanması yönünde karar çıktı.

Referandum ile Rus yanlısı olmayan Kırım Tatarı ve Ukraynalılar maruz kaldıkları baskı nedeniyle yarımadayı terk etmek zorunda kaldı.

Rusya ise bu kararın hemen ardından 21 Mart 2014’te Kırım’ı Rusya’ya bağlamak için imza töreni düzenledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin’de düzenlenen törende, “Kırım ve Sivastopol’ün Rusya’ya bağlanması ve yeni federal bölgeler oluşturulmasını” öngören yasayı imzaladı. Böylece Kırım ve Sivastopol’ün Rusya tarafından yasa dışı ilhakı resmen onaylanmış oldu.

Türkiye yasa dışı ilhakı tanımadı

Dünyada pek çok ülke gibi Türkiye de bu yasa dışı ilhakı tanımadı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin zor günlerde Ukrayna’nın yanında olduğunu belirterek, ülkenin sınır dokunulmazlığı ve Kırım dahil toprak bütünlüğünü desteklediğini vurguladı. Kırım Tatarlarının durumunun Türkiye’yi yakından ilgilendirdiğini vurgulayan Çavuşoğlu, “Türkiye, Kırım’ın illegal ilhakını tanımamaktadır ve tanımayacağını da güçlü bir şekilde vurgulamıştır.” dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da “Kırım’ın yasa dışı ilhakını tanımıyoruz.” diyerek her fırsatta Türkiye’nin bu konudaki duruşunu yineledi.

Kırım Tatarlarına yasaklar başladı
Kırım’ın Rus yönetimine geçmesinden sonra 26 Şubat mitingi bahane edilerek başta yöneticileri olmak üzere Ukrayna yanlısı Kırım Tatarları baskı altına alındı, hakları ihlal edilmeye ve tutuklanmaya başladı.

Kırım Tatar Milli Meclisi kaynaklarına göre, çoğunluğu Kırım Tatarı 11 kişi hayatını kaybetmiş şekilde bulundu, kaybolan 15 kişiden ise hala haber alınamıyor.

Rus mahkemesince Kırım Tatarlarının iradesini temsil eden Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) aşırıcı örgüt kapsamına alındı ve faaliyetleri yasaklandı.

Rus güvenlik güçlerince Kırım Tatarlarının evlerine, camilere, okullara baskınlar yapıldı.

İnsan Hakları İzleme Örgütünün (Human Rights Watch) Ukrayna raporuna göre Rusya’nın Kırım’ı 2014’ten bu yana işgal ettiği belirtilerek, Ukrayna yanlısı görüşlerini gizlemeyenlerin takibe alındığı ifade edildi.

kırım işgali
kırım işgali

Rapora göre yarımadanın işgaline karşı çıkan Kırım Tatarlarına Rus makamları sahte terör ve aşırıcılık suçlamalarıyla soruşturma başlattı. Kırım Tatarları tacize maruz kaldı, evleri arandı, tutuklandı ve sorguya çekildi.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest