GenelGüncelKültür SanatTürk Dünyası

QMPÜ (KİPU)  KIRIM TATAR ÜNİVERSİTESİNE GIDA KOLİSİ HEDİYELERİ VERİLDİ

Kırımtatarlarının umudu, Kırımda Kırımtatarlarına Kırım Müftülüğü ile Organizasyon yapan Dünya Kırım Tatar Derneği Başkanı Mustafa Sarıkamış tarafından yapılan açıklamada Geleneksel hale getirdiğimiz Kırım Müftülüğümüz ile müşterek Kırım’da yiyecek yardım kolisini bu senede dağıtıyoruz.

Ramazan birlik, beraberlik, paylaşma günüdür. Biz Vatan Kırımdaki kardeşlerimizle iftar yaparken bu senede Korana virüs hadisesinden dolayı iftar verilmeyecektir.

 Bu organizasyona Aziz Milletimiz Yurt içinde ve yurt dışından destek vermektedir. Koli bedeli 250 TL dir. Herkes kendi bütçesine göre bu miktarı arttırabilir.

Dünya koronavirüs sebebiyle zor zamanlardan geçiyor. Kırım’da  kronik hasta, yaşlı ve ihtiyaç sahiplerine yardım ulaştırıyoruz. Bu dönemde en çok zarar gören aile kurumunu ayakta tutmak için elimizden geleni yapıyoruz. Dünya Kırım Tatar Derneği iyilik kervanı her yıl olduğu gibi Kırımın farklı yerlerindeki ihtiyaç sahipleri için hazırlanıyor. Siz de kumanyalarınızı bu iyilik kervanına katabilirsiniz.

Bağışlarınızla Kırıma ulaşacak kumanya paketleri, bir ailenin erzak ihtiyacını karşılayacak şekilde Kırımdaki Qırımtatar esnafımız hazırlıyor.

Kur’an ayı olan Ramazan, aynı zaman da Müslümanların birbirleriyle yardımlaştığı, paylaştığı, hayırsever insanlarımızın mallarından harcama yaptığı, yâni veren el olarak hem malını hem de gönlünü infak etmek üzere kardeşlerine uzattığı bir mübarek aydır.

Cenab-ı Hakk bize, sebeplere sarılmamızı, olgun bir iman ile çalışmamızı ve bunları yapabilmek için de Allah yolunda infak ve yardımı en birinci sebeplerden birini teşkil ettiğini bize Kur’an-ı Kerim’inde bildiriyor. Bu sebeple Kırım’daki Müslüman kardeşlerimize, fitre ve zekatlarınızı gönderebilir ve Kırım’a 250 TL’lik kolilerden bağışlayabilirsiniz.

Dünya Kırım Tatar Derneği aracılığıyla gönderdiğiniz koliler Kırımlı ailelere ulaştığında teşekkür ederek gözyaşı döküyorlar. Kırım Türk halkı, yani soydaş ve dindaşlarımız sıkıntıda. Bu sıkıntının giderilmesi için “Lütfen bu sene yardımlarınızı Kırım’a gönderelim. Kırım’daki yoksul kardeşlerimize yardım edelim. Onların sevinçlerine ve gözyaşlarına ortak olalım”

Öte yandan Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi Öğretim görevlilerine 20 gıda kolisi hediye edildi.

Prof.Dr. ve Doçent hocalarimiz son derece mutlu oldular bu paketlere. Dünya Kırımtatar Derneğine candan teşekkür ediyoruz. dediler.

Krım Mühəndis-Pedaqoji Universiteti

Kırım Tatarcası: Qırım Müendislik-Pedagogika Universiteti

Kuruluş           1993

Tür      Üniversite

Eski isim(ler)i  Kırım Devlet Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi,

Kırım Devlet Endüstri ve Pedagoji Üniversitesi

Rektör Prof. Dr. Fevzi Yakubov

Konum            Bahçesaray, Ukrayna

Web sitesi       http://kipu-rc.ru/

Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi (Ukraynaca: Кримський інженерно-педагогічний університет, Kırım Tatarcası: Qırım Müendislik-Pedagogika Universiteti) Ukrayna Kırım’ın Bahçesaray şehrinde kurulmuş bir üniversite. Sovyet döneminde sınır dışı edilen insanların ihtiyaçları dikkate alınarak Sovyetler Birliği’nin dağılması sonrasında 1993 yılında kurulmuştur. Üniversite uzmanlarının çoğunun IV. derecesi vardır.

Uzun yıllar üniversitenin rektörlüğünü yürüten Fevzi Yakubov Yakuboviç’in 23 Ağustos 2019 tarihindeki vefatı üzerine 2 Eylül’de alınan kararla Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi’ne Fevzi Yakubov’un adı eklendi.

Önceki isimleri

Üniversitenin öncesi isimleri sırasıyla Kırım Devlet Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi ve Kırım Devlet Endüstri ve Pedagoji Üniversitesi olmuştur.

Tarihi

11 Kasım 2009 tarihinde kurulan Kafkasya Üniversiteler Birliği’nin diğer 4 Ukrayna üniversitesi ile birlikte üye olan tek Kırım üniversitesidir.

Yapısı

Üniversitenin Kırım içindeki Canköy ve Kerç şehirleri ile Avrupa’da birer şubesi bulunmaktadır.

Üniversitenin 23 uzmanlık dalında 7 fakültede 10.000 öğrencisi vardır. 32 bölümde 500’den fazla akademisyen bulunmaktadır. 43 doktor, 266 bilim insanı adayı ve doçent vardır.

Üniversitenin Kırım Tatar dili araştırma ve edebiyatı merkezi de vardır. Merkezin direktörü İsmail Asanoviç Kerimov’dur. Kırım’ın işgalinden sonra, diğer Kırım üniversiteleri gibi Kırım Devlet Üniversitesi ile birleştirilmemiştir.

Duvarlarının yanında, başta Kırım Tatarları olmak üzere, Kırım’da yaşayan diğer birçok halkın sürgün edilmeye başlandığı 18 Mayıs 1944 tarihine atfen belirlenen Anma Günü kapsamında “Canlanma Anıtı” bulunur.

Yönetim

Cingiz Fevzieviç Yakubov rektörlük görevini yürütmektedir. 3 Kasım 2016’da görevi babası Prof. Dr. Fevzi Yakubov Yakuboviç’ten devralmıştır.Cingiz Fevzieviç Yakubov, 2018 yılında Kırım Tatar Millî Meclisi’ne üye oldu[5] ve 8 Eylül 2019 tarihinde de Birleşik Rusya Partisi listesinden Kırım Cumhuriyeti Devlet Konseyi’ne seçildi.

Fakülte ve bölümler

Bilişim Fakültesi

Bilişim

İktisat Fakültesi

Organizasyon ve turizm yönetimi

Uluslararası ekonomi

Finans ve denetim uzmanlığı:

Bankacılık finansmanı ve denetimi

Üretim finansmanı ve denetimi

Tarım işletmelerinin finansmanı ve denetimi

Finans ve bütçe ve finans denetimi

Psikolojik ve pedagojik fakülte

Pratik psikoloji

Özel eğitim

Okul öncesi eğitim

İlköğretim

Kırım Tatar fakültesi ve Türk filolojisi

Kırım Tatar dili ve edebiyatı, (İngilizce)

Kırım Tatar dili ve edebiyatı, Ukrayna dili ve edebiyatı

Kırım Tatar dili ve edebiyatı, Rus dili ve edebiyatı

Kırım Tatar dili ve edebiyatı, Türk dili ve edebiyatı

Gazetecilik

Güzel Sanatlar Fakültesi

Resim sanatı

Türküler sanatı

Halk müziği

Estrada

Filolojik fakülteler

Ukrayna dili ve edebiyatı, İngiliz dili ve edebiyatı

İngiliz dili ve edebiyatı, Ukrayna dili ve edebiyatı (Türk dili ve edebiyatı)

Alman dili ve edebiyatı, (İngilizce)

Rus dili ve edebiyatı, (İngilizce)

Qırım Müendislik-Pedagogika Universiteti
Qırım Müendislik-Pedagogika Universiteti

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest