GenelGüncelKültür Sanat

Qırımda Qadır Cami Açıldı

Aqmescit civarındaki Levadki köyünde “Qadır cami” camisiniñ tantanalı açıluv tedbiri olıp keçti.

Tantanalı merasimde Qırım Müftisi hacı Emirali Ablayev, Müfti muavini Ayder İsmailov, RF Devlet Dumasınıñ deputatı Ruslan Balbek, Milletlerara munasebetler ve sürgün etilgen vatandaşlarnıñ işleri boyunca Devlet komitetiniñ Reisi Lenur Abduramanov, Aqmescit rayon memuriyeti başınıñ muavini Ruslan Yakubov, Çistenkaya qasabası şurasınıñ reisi Mihail Kuleşov, yerli musulman din cemiyetiniñ vekilleri, Levadki ve etraftaki köylerniñ sakinleri iştirak etti.

Musulman merasimleriniñ ananelerine köre, açıluv tedbiri Muqaddes Quran tilâvetinden başlandı.

Bundan soñ, Qırım Müftisi hacı Emirali Ablayev, merasim iştirakçilerini selâmlap, toplanğanlarnı, musulmanlar içün müim olğan vaqia – caminiñ açıluvınen hayırladı ve, bu kibi vaqialar – birlik ve Allahnıñ sözünen yaşamaqnıñ yolunda daa bir adım olğanını ayrıca qayd etti.

Müfti: “Bugün daa bir Allah eviniñ qapıları açıla. Bu cami Qırım içün ve epimiz içün hayırlı olsun.  Yaş nesil dinini ögrenecek. Dinimizni bilmesek, altından da cami yapsaq, onıñ ne emiyeti olur… Kerek olğanda biri-biriñizge el uzatmağa biliñiz. Birlik-beraberikten ayırılmañız. Fitne-fesatqa uymañız. Daa bir kere er kesni bu müim vaqia ile hayırlayım”, – dep ayttı.

Bundan da ğayrı, Müfti, akimiyet organları seviyesinde destek köstergen er keske teşekkürler bildirdi. Müfti: “Biz, cumhuriyetimizniñ akimiyeti, balalarımıznıñ ve torunlarımıznıñ güzel kelecegi oğrunda barışıq saqlağanı içün Allahqa şűkurler etmelimiz”, – dep qayd etti. Qırım ve Sevastopol şeeri musulmanları diniy idaresi adından, ressam-dizayner Ervin Seytasanovnıñ “Qadır camisi” resimini ediye etti. Nutuğını devam eterek, Qırım musulmanlarınıñ maneviy lideri, böyle qısqa zaman devamında, cumhuriyette  çoq caminiñ açılğanı ve, böylece, vatandaşlarnıñ maneviy-ahlâqiy terbiyesi içün şaraitlerniñ peyda olması içün quvanç ve ğurur is etkenini bildirdi. Caminiñ açıluvında, teşkilâtçılar, keçirilgen “40 kün devamında camini ziyaret et ve bahşış olaraq ayaqmaşina al”  adlı oğlanlar içün aktsiyasına yekün çektiler. Ğalip  –  camige kelgen üç oğlan oldı. Bundan soñ tedbir musafirleri hayırlav sözlerinen çıqışta bulundı. Tedbir devamında caminiñ qurucılığında issesini qoşqan insanlar mukâfatlandırıldı.

Tantanalı sözler Levadki musulman cemiyetiniñ reisi Eldar Ahtemov tarafından aytıldı. O, Qırım Müftiliginiñ reberleri ve cami qurucılığında issesini qoşqan er keske teşekkürler bildirdi.

Merasimniñ tantanalı qısımını Bekir Adilovnıñ ilâhileri ve “Emanet” studiyasınıñ solistleri yaraştırdı. QMDİ din ocası Raim Ğafarov, özüniñ, mahsus “Qadır camisi”ne  bağışlanğan şiirini oqudı.

Merasimniñ soñunda, cami kirişinde şeritniñ tantanalı kesilüvi oldı. Bundan soñ Qırım Müftisi hacı Emirali Ablayev cuma namazını keçirdi. Yaş nesilniñ terbiyelev meselesine diqqat ayırdı, çünki olarnıñ vazifesi – qırımtatar milletiniñ maneviy-ahlâqiy degerliklerini saqlap qalmaq ve inkişaf etmektir.

Cami qurucılığı 2012 senesi başlandı. Al-azırda bu, eki minaresi olğan Qırımda yekâne camidir. Er bir minareniñ yüksekligi –  40 metrdir.

kadir cami - kırım
kadir cami – kırım
kadir cami - kırım
kadir cami – kırım
kadir cami - kırım
kadir cami – kırım

QMDİ matbuat hızmeti

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest