Qırım Tatarlarınıñ Tarak Tamğası ve Kökbayrağı milliy kimlikni, tarihni ve hürriyet ruhunı asırlar boyunca nasıl saqlap kelgenini ögreniñ.
Tarih: 31 Temmuz 2026
Qırım Tatarlarınıñ Asla Vazgeçalmaycağı Qıymetleri: Tarak Tamğa ve Kökbayraq Yüreklerde Yaşay
Qırım Tatar halqı asırlar boyunca sürgünler, baskılar ve vatan hasreti yaşay olsa da, öz milliy kimligini ve medeniyetini qorumaqtan asla vazgeçmedi. Dünyanıñ qaysı köşesinde yaşamasınlar, Tarak Tamğa ve Kökbayraq Qırım Tatarlarını birleştirgen en büyük belgilerden biri olaraq qalmaqta. Bu belgiler yalnız bir bayraq degil, ata-babalardan qalğan emanet ve milletniñ ruhıdır.
Bugün de Qırım Tatar aileleriniñ evlerinde Tarak Tamğalı Kökbayraq en hörmetli yerde asılı turmaqta, balalar ise bu mukaddes belgelerni küçük yaşlardan itibaren ögrenmektedir.

Tarak Tamğa Milliy Kimlikniñ Belgisidir
Tarak Tamğa, Qırım Hanlığı devrinden beri Qırım Tatarlarınıñ resmiy belgisi olaraq qullanılğan tarihiy tamğadır. Asırlar boyunca hökümdarlar, mühürler ve devlet belgelerinde yer alğan bu işaret, bugün de bütün dünyadaki Qırım Tatarlarınıñ ortaq sembolidir.
Kökbayraq ise kök renkli zemini ve altın Tarak Tamğası ile hürriyetni, birlikni ve milliy şuurnı temsil ete. Qırım Tatarlarınıñ Tarak Tamğası her nesil tarafından büyük hörmet bilen qorunıp kelmektedir.
Dünyanıñ Her Yerinde Aynı Bayraq
Türkiye, Romanya, Polonya, Amerika, Almanya ve başqa memleketlerde yaşağan Qırım Tatarları, milliy bayramlarda, toylarda, kültür faaliyetlerinde ve anma merasimlerinde Kökbayraqnı gurur bilen taşıylar.
Bu bayraq yalnız tarihni degil, gelecekte de vatanğa qaytış ümidi ve birlik ruhunı temsil ete.
Röportaj
“Qırım Tatarlarınıñ Asla Vazgeçalmaycağı Qıymetleri”
Soru 1: Qırım Tatarları içün en mukaddes milliy belge nedir?
Cevap: Bizim içün Tarak Tamğa ve Kökbayraq milletimizniñ yüreğidir. Onsız Qırım Tatar kimligi düşünülemez.
Soru 2: Evlerinizde Kökbayraq bulunur mı?
Cevap: Ebet. Bayrağımız evimizniñ en hörmetli köşesinde turur.
Soru 3: Balalarğa Tarak Tamğanı nasıl tanıtasıñız?
Cevap: Küçük yaşlardan tarihimizni, bayrağımıznı ve ata-babalarımıznı añlatamız.
Soru 4: Tarak Tamğa siz içün ne ifade ete?
Cevap: O bizim tarihimiz, şerefimiz ve milliy varlığımızdır.
Soru 5: Sürgün yıllarında bayraq nasıl qorundı?
Cevap: İnsanlar onu gizlice saqladı ve nesilden nesilge teslim etti.
Soru 6: Bugün Kökbayraqni gördügiñizde ne hissedesiñiz?
Cevap: Gurur, umut ve vatan sevgisi hissederim.
Soru 7: Genç nesil milliy belgelerge ilgi gösteremi?
Cevap: Ebet, soñ yıllarda ilgi daha da arttı.
Soru 8: Tarak Tamğanıñ anlamını herkes biliyormi?
Cevap: Tarih bilen ilgilenenler biliy, amma bu bilgini daha da yaymaq kerek.
Soru 9: Kökbayraq hansı değerlerni temsil ete?
Cevap: Hürriyetni, birlikni, cesaretni ve milliy şuurnı.
Soru 10: Sizce bu belgeler neden vazgeçilmez?
Cevap: Çünki onlar bizi millet yapan ortak qıymetlerdir.
Soru 11: Diasporada yaşayan Qırım Tatarları bayraqqa nasıl sahip çıqa?
Cevap: Her toplantıda, toyda ve kültür faaliyetinde Kökbayraq mutlaka bulunur.
Soru 12: Gençlerge qanday tavsiye beresiñiz?
Cevap: Tarihini, tilini ve bayrağını heç qachan unutmasınlar.
Soru 13: Tarak Tamğa sizniñ içün yalnız tarihiy belge mi?
Cevap: Yoq. O bugün de yaşayan milliy ruhumuzdır.
Soru 14: Qırımğa olan sevgi bayraqta nasıl yaşayı?
Cevap: Bayraqni körgende her zaman vatanımız esimize kele.
Soru 15: Soñ söz olaraq ne aytarsıñız?
Cevap: Tarak Tamğa ve Kökbayraq yaşağan müddetçe Qırım Tatar milleti de yaşayacaq. Bu mukaddes emanetni gelecek nesillerge teslim etmek her birimizniñ borcumuzdır.
Netice
Qırım Tatarlarınıñ Tarak Tamğası ve Kökbayrağı yalnız bir sembol degildir. Onlar asırlar boyunca qorunğan milliy hafıza, hürriyet arzusu ve birlik ruhıdır. Dünyanıñ her yerinde yaşayan Qırım Tatarları bu mukaddes qıymetler etrafında birleşerek tarihlerini, tillerini ve kültürlerini yaşatmağa devam etmektedir. Gelecek nesillerniñ de aynı şuurnen yetişmesi, milliy kimlikniñ ebediy yaşaması içün en büyük teminattır.
İç Bağlantılar (Kırımın Sesi Gazetesi)
Bunları haberin ilgili bölümlerine bağlantı olarak ekle:
- UNESCO Esabatlarına köre Qırımtatar tili büyük bir coyulma telükesinde
- Ruslaştırma ve Sovyet Dönemindeki Yıkımlara Rağmen Akmescit ve Bahçesaray Sokaklarında Yaşayan Kırım Tatar Evleri
- Çibörek – Qırım Tatarlarınıñ Asla Vazgeçemediği Muqaddes Qadriyat
Dış Bağlantılar (Güvenilir Kaynaklar
- UNESCO – https://www.unesco.org
·

