AşkanaGenelGüncelKültür SanatTürk Dünyası

Orta Asya ve Anadolu’ya özgü, kurutulmuş süzme yoğurttan yapılan bu küçük toplar Keş

Yoğurt Kurusu-Kurut-Keş Peyniri
Orta Asya’da yaşayan atalarımızın göçebe bir hayat sürdüğünü ve temel geçim kaynaklarının başında ise hayvancılığın geldiğini hepimiz biliyoruz. Göçebe hayatta ise gıdaların taşıma ve saklama yöntemi önem arz etmekteydi. Bunun en güzel yolu da gıdaları bozulmalarını önlemek için kurutmaktan geçiyordu.

İşte atalarımız yoğurdu kurutarak kurut veya keş peyniri dediğimiz yoğurt kurusunu elde etmişler ve bozulmasını önleyerek uzun süre kullanmışlardır ve bu harika lezzet nesilden nesile aktarılarak günümüze kadar taşınmıştır.

Yöreden yöreye adı ve hazırlanış tarzı değişmekle birlikte genellikle yoğurt kurusu, kurut veya keş peyniri adıyla bilinir.

Bazı kaynaklar keş peyniri ile kurutun hazırlanış şeklinin farklı olmasından dolayı birbirinden ayrı şeyler olduğunu söyleseler de her ikisi de yoğurttan elde edilmekte, sadece hazırlanış aşamalarında farklılıklar göstermektedir.

Kurut veya keş peyniri protein ve kalsiyum açısından harika bir besindir ve sağlığımız için oldukça faydalıdır.

Yoğurt Kurusu-Kurut-Keş Peyniri Nasıl Yapılır?
Yaklaşık 20-25 kg kadar süt kaynatılır ve yoğurt olarak mayalanır. Mayalanıp dinlendirildikten sonra (1 gece kadar) bez torbaya konularak süzülür. Süzülmesini sağlamak için üzerine taş konur. 2 gün kadar bekletilir. Bu esnada yoğurt iyice süzülür ve geriye 2 veya 3 kilo kadar süzmesi kalır.

Bu kısım uygun bir kaba alınarak tuz ile yoğrulur. 2 veya 3 yemek kaşığı tuz yeterli olur. Tuz ile yoğrulduktan sonra yumurta büyüklüğünde parçalar alınarak şekiller verilir. İstediğiniz şekli verebilirsiniz. Kimi yörelerde tam yuvarlanır, kimi yörelerde çiğ köfte tarzı yuvarlanır.

İstenilen şekil verildikten sonra kurutulmak üzere güneşe serilir. Ara ara alt üst edilerek her kısmın iyice kurutulması sağlanır. Yaklaşık 1 hafta sonra tamamen kurumuş olur.

Yoğurt Kurusu- Keş Peyniri Nasıl Kullanılır?
Kahvaltılarınıza dahil ederek harika bir lezzet tatmış olursunuz. Yumurta ve un ile kızartıp tüketebilirsiniz. Tereyağı ile kızartıp da yiyebilirsiniz.

Özellikle erişte ile çok yakışmakta ve Anadolu’da bu şekilde tüketilmektedir. Keş peynirini rendeleyip tereyağı ile kızartarak erişte üzerine döküp servis edebilirsiniz.

Bir Hatırlatma:Bu tarifin dışında başka kurut yapım çeşitleri de mevcuttur. Yayıkta çalkalanan yoğurdun dibinde oluşan tortudan yapılabildiği gibi çökelekten de kurut yapılabilmektedir.

Faydaları
-Kilo vermeye yardımcı olmaktadır.
-Özellikle bağırsak enfeksiyonuna sebep olan zararlı bakterilerin vücuttan atılmasını sağlamaktadır.
-Vücudun daha dirençli ve hastalıklara karşı dayanıklı olmasını sağlamaktadır.
– Kış hastalıklarından koruması keş peyniri faydaları arasındadır.
Dişlerin daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır.
-Özellikle yorgunluk sebebiyle ortaya çıkan göz rahatsızlıklarının önüne geçmektedir.
– Cildi nemlendirir ve ölü hücrelerin kaybolmasını sağlar

Yoğurt Kurusu-Kurut-Keş Peyniri
Yoğurt Kurusu-Kurut-Keş Peyniri

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest