Genel

Milletimizin, Kırım vatanımızın tarihi büyüktür !!!

Çok merak edilen bir mesele, Kırımtatar eserlerinin hangi raflarda ve kütüphanelerde değerlerini ve tarihlerini korumaktaydılar.



Zincirli Medrese Bahçesaray Salacık’taki Kırımtarlarının önemli mimari eserlerinden biridir. Doğu Avrupa’daki en eski eğitim kurumlarından biri olan Zincirli Medrese tek giriş yeri olan dar bir kapı üzerindeki kitabeye göre I. Mengli Giray Han tarafından 1500 yılında yaptırılmıştır.
Medrese kısa aralıklarla Sovyet iktidarının Kırım’a yerleşmesine kadar faaliyetini sürdürdü. Bina günümüze kadar ayakta kalabildi.
Kırım Hanı I. Mengli Giray Han, medresenin inşasında bizzat kum taşımak suretiyle çalışmış ve inşaat bittikten sonra da “ilmin önünde her kim olursa olsun eğilmek gerek” diyerek medresenin tek giriş yerine zincir çektirmiştir. Kırım hanlarının ilme verdikleri önem ve saygının göstergesi bu zincir, medresenin ismi olarak kalmış ve büyük bir İslam üniversitesi sıfatıyla Zincirli Medrese, Kırım sınırlarının dışındaki Müslüman memleketlerde de büyük nam ve ün kazanmıştır. Medrese kapısında asılı bu zincir, geçmişte olduğu gibi bugün de ilmin önünde eğilmek gerektiğini hatırlatmaktadır.

zincirli medrese
zincirli medrese

“Zincirli Medresesinin Kütüphanesinde “ Çeşitli Bölmelerde Ayrılan Kitapların Piyesler kısmında Aşağdaki Eserleri görmekteyiz.
1. “Müsap Istipdat” (Sevaplı Zulum
2. “Ehemniyet”
4 “Haydar Muallim”
5. “Bir Hafiye Ailesi” (Bir Casus Şpionn’in Ailesi)
6. “Athari” (kurtuluuş)
7. “kadın katili”
8. “Yıdlız Şeytanı”
9. “Zavalli Çocuk”
10. “Taasüp Ve Istipdat” (Fanatizm Ve Zulum)
11. “Jontürk” (Mladoturok)
12. “Istipdatin Son günü”
13. “Tam Müstebit” (Soñ Derece Zalim)
14. “Rasgele Mesnet” (Menfaatkârli Yardim).
15. “Tencere Yuvarlandi, kapağını Buldu”
16. “Bir Zalimin Encami” (Bir Zalimin Soñu)
17. “Feryat ve Istipdat”
18 “Genç Zabitler” (Genç Ofitserler)
19. “Ya gazi, Ya Şehit”
20. “Iza Ve Istihza” (kayıplar Ve Eğlenceler)
Ve Digerleri (Medrese Kitaphanesinde // Terciman.–11 yün 1910.–).Elbett ki bu eserler Zincirli medresede olanlardır. Bahçesaray şehir kütüphanesindeki ile Kırım’ın başka yerlerindeki milli kütüphanlerdir. Bunların içersinde bizlerin en çok bildiğimiz Namık Kemal’in “Zavallı Çoçuk” piyesidir
Son yıllarda duruşumuzun ağırlığını kaybettik, fakat hiçbir şekilde umutsuzluğa düşüp, çözülmedik. Kırımtatarlar halkının sürgünlük ile kaybettiği bir katliam ve faciaydı. Kayıp edilen medeniyetimizin günler geçtikçe değişim süreci içersinde medeniyetimiz yavaş yavaş yeniden nefes almağa ve canlanmağa başladığının belirtileri ve KırımTatar insanlarının hayatları bahasına medeniyetimizin tarihi de zerre , zerre yeniden meydana çıkarılmaktadır. Bu matbuatımız sahifelerinde aydınlatmaya başlanması bu medeniyetin esasları evvelden olduğu gibi , kimse karıştırıp bozmadığı sürette durmadan beş ve on yıllar içinde mutlaka medeniyetimizin seviyesi belli bir derecede yükselecektir.

kırım
kırım
kırım - qırım
kırım – qırım
kirim - qırım
kirim – qırım

Doç. Dr. Svelena Sevil Kerimova

Pin It on Pinterest