GenelGüncel

Mao Zedung’un Serçe Katliamı Politikası

1949 yılında komünist devrimi gerçekleştirerek Çin’in başına gelen Mao Zedung, ülkedeki ekonomik gelişimin hızını yavaş bulmaktadır. Bu nedenle, 1958 yılında, en hırslı politikası olan ve Çin’i 15 yılda Batılı devletlerin endüstriyel seviyelerine taşıyacağını düşündüğü “İleriye Doğru Büyük Sıçrama’yı (The Great Leap Forward)” uygulamaya koyar.

İşte serçe katliamı, 1958 yılında uygulanmaya başlanan bu genel politikanın bir alt dalı olan “tarım politikaları” ile ilgilidir. Tarımı geliştirebilmek amacıyla hükümet dört zararlı türün, tarıma zarar verdikleri gerekçesiyle, soyunun kurutulmasını ister. Bu türler karasinek, sivrisinek, fare ve serçedir. Sonuç olarak “Serçelere Hücum Hareketi” veya “Serçelerin Soyunu Tüketme Hareketi” adı altında halk, diğer zararlı kabul edilen türlerle beraber, yaklaşık iki yıl boyunca ülkede buldukları tüm serçeleri öldürürler.

Söz konusu politika ile serçelerin soyu tamamen tükenmese de ülkede yaşayan serçe sayısında ciddi bir azalma yaşanır. Ancak bu sefer ülkedeki böcek sayısı gittikçe artar ve tarlaları böcekler istila ederler.

Bu politika amacına ulaşamamıştır ve Batılı kaynaklara göre on milyonlarca kişinin ölümü ile sonuçlanan ciddi bir kıtlığa neden olmuştur.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest