GenelGüncelKültür SanatTürk Dünyası

Manas Destanı İncelemeleri Kitabı Yayınlandı

Dr. Shurubu Kayhan Yaptığı açıklamada KİTABIMIZ ÇIKTI…
(Tüm gençlerimize armağanımız olsun)

Günümüzde Manas destanının edebi ve sanat gücünün farkına varan bilim adamları, eserin çeşitli meselelerini ortaya koyarak ilmi açıdan incelemektedirler. Pek çok nüshası ve uzun bir metni olan bu destanın manzum olarak oluşturulması, dünyadaki bütün bilim adamlarının ilgisini çekmiş, merak uyandırmıştır. Manas destanı hakkında sayısız çalışma yapılmış, kimi zaman irdelenmiş, kimi zaman ise içindeki motifler, sosyokültürel özellikler açısından incelenmiştir. Bu destanın Manas, Semetey, Seytek, Seyit, Combilek Çigitey, Kenenim, Asılbaça ve Bekbaça gibi kuşakları da mevcut olup hala yazılmaya
devam etmektedir.
Biz de bu doğrultuda tek yazarlı çalışmaların yanı sıra farklı bakış açılara sahip olan genç araştırmacıların konuyu edebiyat, dil ve tarih açılarından incelemelerini tek eserde yansıtmayı hedefledik. Belirtilen hususlar çerçevesinde Manas destanını genç araştırmacılarımızın bir yıllık çalışmaları sonucunda oluşturduk. Eserde ele alınan konular hem yeni yetişmekte olan araştırmacılara ışık tutacak, hem de alanlarında ders kitabı olarak kullanılabilecektir.
Kitabımızın yayımında ve yapımında emeği geçen değerli Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı, Bengü Yayınları Müdürü Yakup Ömeroğlu başta olmak üzere, Prof. Dr. Ali Yakıcı, Prof. Dr. Orhan Söylemez hocalarımıza, genç araştırmacılarımız Ayşe Mine COŞKUN, Zeynep CENGİZ, Ayfer OĞUZ, Pelin SÖNMEZ, Hatiçe ERDOĞAN, Emre ŞEKER, Burcu SESLİ, Önder ÖZMEN, Yelda Nur ÖZER, Ceyhun KAÇMAZ, Yusuf KILIÇ, Ceyhun BAĞ, Elif KURU, Kadir KORKMAZ, Betül ÖZKAN, Bilgenur USLU, Tuğçe Zeynep BÜYÜKBAY, Çağrı AYTAÇ’a sonsuz teşekkürler…

manas destanı incelemeleri – shurubu kayhan

Kendi ifadesiyle, Dr. Shurubu KAYHAN kimdir?

16.05.1972 tarihinde  Kırgızistan’ın  Oş  şehrinde doğdum.

1979-1989 yıllarında  ilk, orta ve lise  öğrenimimi  Kırgızistan’ın  Özgön ilçesinde tamamladım.

1989-1994 yıllarında Kırgız  Milli Devlet  Üniversitesinin Tarih Bölümünde lisans eğitimi  aldım.

1994-1995 yıllarında Kırgız  Milli  Devlet  Bilimler Akademisi’nde  “Manas Destanının Sosyal Ekonomik Yapısı” adlı tez ile  Yüksek Lisans Eğitimi’mi bitirdim.

1995-2001 yıllarında Ege Üniversitesi  Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsünde “Manas Destanının Tarihi Tabakaları” adlı tez konusu ile doktora eğitimimi tamamladım.

2001-2006 yıllarında TDK’nin yürüttüğü Uluslararası  “Türk Dünyasının Destanları” adlı projede Kırgızistan temsilcisi olarak görev aldım.

2015-2016 yıllarında Uluslararası  “Türk Dünyasında Kadın Algısı” adlı projede yürütücü olarak görev yaptım.

Halen Türk Dünyası Haber Ajansı, Türksoy’la İpekyolu Bişkek, Kırımın Sesi gazetelerinde,  Türksoy’la  İpekyolu, Yesevi  Düşünce  dergilerinde köşe yazarlığı ve aynı zamanda da yayın ve yazı kurullarında görev yapmaktayım.

Kırgızca, Kazakça, Özbekçe, Uygurca, Rusça’yı  iyi, İngilizce’yi  orta derecede bilmekteyim.

Ayrıca Profesyonel Kick-Box antrenörüyüm.

Evli ve iki çocuk annesiyim.

Shurubu Kayhan
Shurubu Kayhan

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest