Genel

Macaristan’da Hun-Türk Kurultayı ve Atalar Günü etkinliği

Macaristan’da “Atalar Günü-Büyük Hun Kurultayı” başladı

Macaristan’da “Atalar Günü-Büyük Hun Kurultayı” başladı
Atalar Günü-Büyük Hun Kurultayı

Macaristan’da her yıl “Ataları Anma Günü” sloganıyla düzenlenen Hun-Türk Kurultayı, 16 Ağustos 2019’da Macaristan’ın tarihi Bugaç Yaylası’nda başladı.

Atalar Günü-Büyük Hun Kurultayı

18 Ağustos 2019’a kadar sürecek olan etkinliklere, Türk dünyasının bir çok yerinden katılım gerçekleşiyor.

Macar Turan Vakfının organizatörlüğünde gerçekleşen Hun-Türk Kurultayı, geleneksel göçebe çadırlarının kurulması ve geleneksel, tarihi motiflerle donanmış olan süvarilerin ve atların geçiş töreniyle başladı. Bugaç Yaylası’ndaki Kurultay’ın, göçebe kültürüne dair pek çok ögenin sergileneceği bir fuar alanına dönüşmesi bekleniyor.

Atalar Günü-Büyük Hun Kurultayı

BÜYÜK HUN-TÜRK KURULTAYI

Büyük Hun-Türk Kurultayı’nın düzenlenmesi ile ilgili ilk fikri, 2006 senesinde Macar Antropolog Andras Zsolt Biro tarafından ortaya atılmıştır. Özellikle Kazakistan’da yaptığı araştırmalar sırasında Kazakistan sınırları içerisinde Karpat Havzası Macarları ile Madjar kabilesi arasında genetik bir akrabalık olduğunu ispatlaması kurultay çerçevesinde düzenlenen pek çok etkinliğin çıkış noktası oldu.

Şu anda, Hun-Türk Kurultayı’na, Azerbaycan Türkleri, Başkurt, Bulgar, Avar, Buriat, Japon, Karakalpak, Kazak, Kırgız, Madyar Boyu, Özbek, Moğol, Tatar, Türkmen, Türkiye Türkleri, Uygur, Macar, Saha ve Kuzey Kıbrıs Türkleri gibi pek çok Türk kökenli halktan katılım gerçekleşmekte.

Atalar Günü-Büyük Hun Kurultayı

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest