GenelGüncelKültür Sanat

Kırlangıç Yuvası Qarılgaç(Kırlanğıç) Yuvası-Yalta-Kırım

Kırlangıç Yuvası

Kırım Tatarcası: Къарылгъач ювасы, Qarılğaç yuvası), Kırım’daki Gaspra kasabasında yer alan dekoratif bir kaledir. 1911-1912 yılları arasında 40 metre yüksekliğindeki Aurora Yamacı’nın üzerinde inşa edildi. Rus mimar Leonid Sherwood tarafından Neogotik bir tarzda tasarlandı.

Kale, Karadeniz kıyısındaki Ai-Todor Burnu’na bakmaktadır ve Haraks castrumunun kalıntıları yakınında yer almaktadır. Kırlangıç Yuvası, Kırım’daki en popüler turistik mekânlardan biridir ve Kırım’ın güney kıyılarının simgesi kabul edilmektedir.

Aurora Yamacı’ndaki ilk bina, Rus bir general için yaklaşık 1895’te inşa edildi.”Aşk Kalesi” adı verilen bina ahşap bir kulübeydi. Daha sonra kulübenin mülkiyeti Rus çarının doktoru A. K. Tobin’e geçti.

Bakü’de petrol çıkararak bir servet elde eden Baltık Almanı Baron von Steingel, 1911’de kulübeyi satın aldı ve mevcut binayı inşa ettirdi. 1914’te binayı restoran olarak kullanılmak üzere P. G. Shelaputin’e sattı. Rus Devrimi’nden kısa süre sonra bina, yalnızca turistik amaçlarla kullanılmaya başladı. 1927’de meydana gelen 6-7 şiddetindeki depremlere maruz kaldı.Depremlerde bina hasar görmezken bazı dekoratif nesneler ile yamacın küçük bir bölümü denize düştü ve yamaçta büyük bir çatlak ortaya çıktı. 1930’larda okuma kulübü yapılan bina, güvenlik nedeniyle kapatıldı ve 40 yıl kullanılmadı.

kırlangıç yuvası
Qarılgaç(Kırlanğıç) Yuvası-Yalta-Kırım

Binada yenileme çalışmaları 1968’de başladı. 1975’ten beri binada bir restoran hizmet vermektedir. Bina, 2011’de üç ay süren restorasyon çalışmaları nedeniyle kapalı kaldı.

Kompakt boyutlarda olan yapı, 20×10 metre ölçülerindedir. Yapının başlangıçtaki tasarımında bir giriş salonu, ziyaretçi odası, kuleye çıkan merdivenler ve her kata bir tane olacak şekilde iki yatak odası öngörülmüştür. Ziyaretçi odasının içi ahşap panellerle dekore edilmişken diğer odaların duvarları sıvanmış ve boyanmıştır. Yapının dışını çevreleyen gözlem terasından deniz ve Yalta kıyıları izlenebilmektedir.

 

kırlangıç yuvası
Qarılgaç(Kırlanğıç) Yuvası-Yalta-Kırım

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest