GenelGüncel

Kırım’da İslam Tarihi yarışması yapıldı

“Kırımdaki İslam Tarihi yarışması yapıldı. Kırım Hanlarının Tarihi yarışması Akmescid bölgesindeki okulların öğretmenleri ve öğrencileri yaklaşık 150 kişi katıldı. 

Yarışma Kırım Müftüsü Hacı Emirali Ablaev’in himayesinde, Kırım Kültür Bakanlığı, Simferopol Bölge İdaresi ve Molodezhnensky ortaokulunun desteğiyle gerçekleştirildi.

Yarışmanın yazarı ve organizatörü tarihçi ve halk figürü Reşat Asmanov’dur.

Yarışmaya başlamadan önce, Kırım Müftü Yardımcısı Ayder İsmailov katılımcılarla konuştu. Yarışmaya katılanları, Kırım Müftüsü Hacı Emirali Ablaev adına selamladı ve öğretmenlere ve öğrencilere başarılar diledi. Ona göre, bu entelektüel rekabet şenlikli bir format kazanmıştır.

“Rekabetin sadece entelektüel bileşeni değil, rekabeti sürdürüyoruz, Müslüman, Kırım Tatar kültürü hakkında bilgi sahibi olmamız, ülkemizin tarihinde yeni sayfalar öğrenmemiz önemlidir. Asıl mesele, birbirimize saygı duymayı öğrenmemiz ve böylece ilişkilerimizin niteliksel olarak gelişmesi, Hz. Muhammed (as) ‘a yatarsanız ve komşunuz açsa, sakin olamazsınız.
Bu, yalnızca İslam’da değil, birbiriyle, komşusu ile ilgilenen, tüm geleneksel inançların, inançların bir özelliği olan bir kültürdür. Kırımımızda, eğer kültürümüzü bilirsek, o zaman kendimize olan saygı sadece artacaktır. Bu, toplumumuzun gücüdür, bu bizim başarılı gelişimimizin anahtarıdır ”dedi.

Gençlik Ortaokulu Müdürü Lyudmila Aleksandrovna Donets, öğrencilere ve meslektaşlarına yarışmaya başarılı bir şekilde katılmalarını diledi.
“Okulumuzda böylesine önemli bir etkinliğin yaşanmasından memnunuz. Bilginizin cumhuriyetimizin bilgi hazinesine girmesine izin verin ki aileniz ve öğretmenleriniz sizinle gurur duysun ”dedi.

Yarışma şartlarına göre, katılımcılar İslam tarihi ve Kırım Hanlığı tarihi hakkında 4 sınavdan geçmek zorunda kaldı. Sonuçlara göre öğretmenler ve öğrenciler arasında en iyi 10 yarışmacı finalde ulaştı ve şampiyonluk için mücadele ettiler. Kırım Hanlığı konusu ile ilgili soruları cevapladılar.

Katılımcıların bilgileri, Kırım Müftüsü Milletvekili Ayder İsmailov, yardımcısı Müftü Raim Gafarov, SAMK Zenif Ablaeva’daki dini etkinliklerin organizatörü ve bölge eğitim bölümü ve tarih öğretmenlerinin temsilcilerinden oluşan bir jüri tarafından değerlendirildi.

Bu nedenle, öğretmenler arasında yarışmanın galibi, Simferopol Bölgesi, Pervomaiskoye köyünde, ortaokulda öğretmen olan Anna Medvedeva idi. Öğrenciler arasında en iyisi Dobrovskaya okulunun öğrencisi Eden Baybuyev’dir. Ödüller, Chistensky okulunun öğrencisi Azize Ibragimova ve Kolchugino Hanife Akhtemova’dan bir kız öğrenci tarafından kazanıldı. Kazananlara diploma, madalya ve değerli ödüller verildi.

Aktif katılımcılar ayrıca ödüller ve hediyeler aldı. Etkinliğin katılımcıları için çocukların yaratıcı ekiplerinin bir konseri düzenlendi.

Yarışmanın bir sonraki aşaması, 7 Aralık’ta Oktyabrskoye ortaokulunda gerçekleşecek. (Biyuk-ve Onlar)

CRO DUM Kırım basın servisi

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest