GenelGüncelKültür Sanat

Kırım’da İkinci Dünya Savaşı sırasında cephede savaşan Kırım Tatarları hakkında kitap yazılacak

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’da milletvekili Ruslan Balbek, tarih uzmanlarının İkinci Dünya Savaşı sırasında cephede savaşan Kırım Tatarları hakkında kitap yazacaklarını duyurdu.

Sputnik’e konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ruslan Balbek, şunları söyledi:

“Tarihin tek taraflı yorumlanması kabul edilemez. İleride şüpheli gerçekleri ve gerekçeleri ortaya koyacak tarih çalışmalarının ortaya çıkmasını önlemek amacıyla Kırımlı tarih uzmanları, İkici Dünya Savaşı cephelerinde savaşan ve vatanlarını Alman işgalcilerinden kurtarmış olan tüm Kırım Tatarları hakkındaki belgeleri toplayacakları çok ciltli bir kitap yazmaya karar verdiler.”

Çalışma grubunun başında tarih uzmanları Refik Kurtseitov, Vladimir Polyakov ve yazar Ablyaziz Veliev’in bulunacaklarını belirten Balbek, “Kitabın başlıca amacı, hiç kimseyi unutmamak ve vatanı ‘faşist vebadan’ korurken olağanüstü işler yapan ve ortak zaferimize önemli katkılarda bulunan binlerce kişinin hatırasını canlı tutmak. Bu kahramanları ve kahramanlıkları hakkında sadece dar bir akraba ve tarihçi çevresi değil, herkes bilgi sahibi olmalı.”

Daha önce Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM), Kırım İşgal yönetimi başkanı Sergey Aksenov’a başvurarak, Kırım tarihini anlatan 10. sınıf öğrencilere yönelik ders kitabının, Kırım Tatarlarının işbirlikçi, Alman işgalcilerin ortağı, Sovyet hükümetinin düşmanları ve Ruslardan nefret eden Müslümanlar olarak gösterildiği gerekçesiyle tüm okullardan ve kamu kütüphanelerinden kaldırılmasını talep etmişti. Ardından söz konusu ders kitabı okullardan kaldırılmıştı.

kırım tarihi
kırım tarihi

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest