Genel

Kırım Tatarlarına her zaman sahip çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiye teşekkür ederiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Huber Köşkü’nde gerçekleştirdiği baş başa görüşmenin ardından Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey oturumuna başkanlık ettiler.

Konsey toplantısının ardından ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Ukrayna stratejik ortaklığının temeli olan Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey’in 9. toplantısının gerçekleştirildiğini dile getirerek, stratejik ortaklığın daha da tahkim edildiğini bildirdi. Kırım Tatarları için Türkiye tarafından 500 konutun yapılacağının müjdesi de verildi. Ukrayna’nın tahsis ettiği arazilerde Herson’da 200, Nikolayev’de 200, Kiev’de 100 daire kurulacak.

UKRAYNA’NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ VE EGEMENLİĞİNİ GÜÇLÜ BİÇİMDE SAVUNDUK

Gerçekleştirdikleri görüşmelerde Türkiye ve Ukrayna ilişkilerini tüm veçheleriyle etraflıca ele aldıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye olarak Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini güçlü biçimde savunduk. Kırım’ın ilhakını tanımama yönündeki prensip kararımızı bir kez daha teyit ettik. Ukrayna’nın uluslararası toplumu Kırım konusunda bir araya getirmeyi hedefleyen girişimi Kırım Platformu’nu desteklediğimizi belirttik” açıklamasında bulundu.

Kırım Platformu’nun Kırım Tatarları dâhil olmak üzere tüm Kırım halkları, Kırım ve Ukrayna’nın geneli için olumlu neticelere vesile olmasını arzu ettiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ana vatanlarını terk etmek zorunda kalan Kırım Tatarı kardeşlerimizin hayat standartlarının iyileştirilmesi bizim için tarihî ve insani bir mesuliyettir. Ukrayna ile bu konuda da fikir birliği içinde olduğumuzu görmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Kırım Tatarı soydaşları için konut ve cami inşası projeleri bulunduğuna işaret ederek, konut projesine ilişkin bugün imzalanan anlaşmayla ilk somut adımı attıklarını, cami projesinde de yakın zamanda ilerleme kaydetmeyi ümit ettiklerini belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kırım Tatarları için Ukrayna’da TOKİ eliyle 500 konut inşa edileceğini açıkladı. Dün gerçekleştirilen Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı’nda, “Türkiye Cumhuriyeti Hükumeti ile Ukrayna Hükumeti Arasında Kırım Tatar Halkının Temsilcileri ve Ukrayna Vatandaşlarının Yararlanıcı Kategorileri İçin Konut Yapımı Alanında İşbirliğine Dair Çerçeve Anlaşması” imzalandı.

Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ana vatanlarını terk etmek zorunda kalan soydaş Kırım Tatarları için Ukrayna’da TOKİ eliyle 500 konut inşa edileceğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde, Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve mevkidaşlarıyla Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı’na katıldıklarını belirti.

KIRIM TATARLARI İÇİN KONUT YAPIMI ANLAŞMASI

Dün gerçekleştirilen Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısında, “Türkiye Cumhuriyeti Hükumeti ile Ukrayna Hükumeti Arasında Kırım Tatar Halkının Temsilcileri ve Ukrayna Vatandaşlarının Yararlanıcı Kategorileri İçin Konut Yapımı Alanında İşbirliğine Dair Çerçeve Anlaşması” imzalandı. İmzaları Türkiye adına Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ukrayna adına Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonu Bakanı Oleksiy Reznikov imzaladı.

KIRIM TATARLARI İÇİN 500 KONUT İNŞA EDİLECEK

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Oleksiy Reznikov ile “Kırım Tatar Halkının Temsilcileri ve Ukrayna Vatandaşlarının Yararlanıcı Kategorileri İçin Konut Yapımı Alanında İş Birliğine Dair Çerçeve Anlaşma” imzaladıklarını bildiren Bakan Kurum, şunları kaydetti:

“Ana vatanlarını terk etmek zorunda kalan Kırım Tatarı soydaşlarımız için konut projemize ilişkin ilk somut adım olan anlaşma kapsamında Kıyiv, Mikolayiv ve Kerson şehirlerinde TOKİ eliyle 500 konut inşa edeceğiz. Gerçekleştireceğimiz projenin, ülkelerimiz arasında, çevre ve şehircilik konularında yeni adımların atılmasına katkı sağlamasını temenni ediyor, şimdiden birlikte yürüteceğimiz çalışmanın Türkiye-Ukrayna dostluğu için hayırlı olmasını diliyorum.”

Öte Yandan Dünya Kırım Tatar Derneği yaptığı açıklamada Kırım Tatarları için Türkiye tarafından  yapılacak olan 500 konutun müjdesi de verildi. Ukrayna’nın tahsis ettiği arazilerde Herson’da 200, Nikolayev’de 200, Kiev’de 100 daire kurulacak. Kırım Tatarlarına her zaman sahip çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiye teşekkür ederiz

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest