GenelGüncelKırım Tarihi

Kırım Tatar Kongresi Genel Sekreteri Namık Kemal Bayar’dan ilginç paylaşım

Kırım Tatar Kongresi Genel SekreterNamık Kemal Bayardan ilginç paylaşım

“Dünya Kırım Tatar Kongresi”, yürürlükte bulunan uluslar arası sözleşmeler ve kanunlara göre kurulmuş olan sivil toplum örgütlerinin bir araya geldiği uluslar arası sivil toplum örgütleri birliğidir.

“Dünya Kırım Tatar Kongresi”, işgalden önce hür ve demokratik ortamda Kırım Tatar Millî Kurultayı ve Kurultayca seçilerek göreve getirilen Kırım Tatar Millî Meclisi’nin ve Kırım Tatar millî hareketinin tarihî ve güncel karar ve ilkeleri ışığında çalışır.

“Dünya Kırım Tatar Kongresi” Kırım Tatarlarının vatanı Kırım’da ve 1783 yılında Kırım’ın işgali sonrasında göçe zorlanmış veya sürgün edilmiş Kırım Tatarları tarafından kurulan Kırım Tatar sivil toplum örgütlerinin ve temsilciliklerinin bulunduğu yerlerde faaliyet gösterir.

2009 yılında kurulan ve ilk toplantısını Kırım’da gerçekleştiren kongreye Refat Çubar başkan olarak seçildi. 12 ülkeden Kırım Tatar teşkilatlarını temsilen 866 delege 19-22 Mayıs tarihleri arasında Akmescit’te toplandılar.

Kongrenin ikinci büyük toplantısı Kırım’ın işgal altında olması nedeniyle 2015 yılında 31 Temmuz – 2 Ağustos tarihleri arasında Ankara’da yapıldı. Bu kongrede 12 ülkeden 180 sivil toplum kuruluşu temsil edildi.

Kırımda yaşayan Kırım Tatarları Kırımınsesi Gazetesine yaptıkları açıklamada  Dünya Kırım Tatar Kongresi kurulduğu günden bu tarafa hiçbir Kırım tatarın sorununu çözmemiştir. Kırımda ve Ukraynayada yaşayan Kırım tatarları perişan haldedir. Hiç kimseye insani yardım yapılmamaktadır.

Dünya Kırım Tatar Konğresi  lüks otellerde toplantılar düzenleyip Kırım için toplanan paraları çar çur etmektedirler.

Öte yandan Kırım Tatar Konğresi Sekreteri tarafından sosyal medyada yapılan paylaşımlar gündem değiştirmek amacıyla yapılan çalışmadır. Sırf makam ve mevki peşinde koşanlar Kırım Tatarlarının halinden anlamazlar.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest