Kırım Tarihi

KIRIM MÜSLÜMANLARI DİNİ İDARESİ

Kırım Müslümanları Ruhani İdaresi ( Ukrayna Müslümanlarının Ruhani İdaresi Krimu , Kırım Muslumanları Diniy İdaresi ) bir olduğu dini örgüt birleştiren Müslümanlar Kırım ağırlıklı – Kırım Tatarları Sünni Hanefi mezhebini kabul etmiştir.

Kırım’ın Rusya’ya ilhak edilmesinden sonra, SAMK’nın faaliyetlerinde bir bölünme meydana geldi. Örgüt , Kırım Cumhuriyeti Müslümanları Manevi Müdürlüğü ve Sivastopol (DUMKS) şehri olarak Rus hukuk alanındaki hukuki faaliyetlerini sürdürürken, Kiev’de Kırım Tatarları Meclisi’nin katılımıyla Kırım Müslümanları Manevi Müdürlüğü oluşturulmuştur.

Tarih
Kırım Müslümanları Ruhani Müdürlüğü, 31 Ağustos 1992’de Simferopol’da Müslüman toplulukların temsilcilerinin tamamı Kırım’ın katıldığı bir toplantı sırasında kuruldu . Kırım Müslümanları Müftülüğü idarenin bir parçası oldu. Orijinal tüzüğe göre örgüt, çalışmalarını Yüce ve Kuran , Sünnet , şeriat ve fakih normları , Kırım Müslümanları Kurultai kararları ve Ukrayna kanunlarına uyarak yürüttü . Seytjelil Ibragimov , Kırım’ın ilk müftüsü seçildi .

Seytjelil Ibragimov liderliğindeki SAMK, İslam’ı siyasallaştırmamaya çalışarak Kırım Tatarlarının Meclis’iyle bağımsız ilişkiler kurdu . Müftülük Ibragimov döneminde, yarımadada 52 Müslüman cemaat kayıtlıydı. Aynı zamanda, yeni camiler inşa etme ve camileri Müslüman topluluklara iade etme sürecinin yanı sıra İslami eğitim kurumlarının açılması da başladı .

1994 yılında Ibragimov , Kırım Tatar halkı Kurultay seçimlerinde Kırım Yüksek Konseyi seçimlerinde oy kullanmaları için dindaşlarına başvurdu.

Ibragimov’un bağımsızlığı, Meclis ve Adalet partisi liderliği tarafından onaylanmadı . Resmi bir vesileyle (Ibragimov’un Suudi Arabistan’da okumak için ayrılması), görevinden alındı. 18 Kasım 1995’te Kırım Müslümanları’nın siyasette daha derin ve güçlü bir Manevi Yönetiminin destekçisi olan Nuri Mustafayev’in müftü olduğu Kırım Müslümanları Kurultayı gerçekleşti.

1998 yılında SAMK, Simferopol ve Simferopol bölgesinde Müslüman topluluklar oluşturmaya karar verdi. Kuruluş konferansı sırasında cemaat başkanı seçildi. Konferanstan sonra, SAMK, bu toplulukta diğer İslami hareketlerin temsilcileri de bulunduğu için bir topluluk lideri atama kararını değiştirdi. Sonuç olarak, topluluğun bir kısmı SAMK’dan bağımsız bir Müslüman topluluk oluşturmaya karar verdi .

Emirali Ablaev
4 Aralık 1999’da düzenlenen üçüncü Kırım Müslümanları Kurultayına 218 delege ve yaklaşık 100 davetli katıldı. Daha önce Zolotoe Pole köyünün imamı olan Emirali Ablaev , kapalı oylamayla yeni müftü oldu . Dördüncü kurul, 17 Nisan 2004 tarihinde gerçekleşti. 300 delege ve yaklaşık 100 davetli katıldı.

Haziran 2016’da Ablaev, Kırım ve Sivastopol Müslümanlarının Ruhani İdaresi dışında başka hiçbir İslami örgütün yarımada topraklarında çalışamayacağını söyledi .

Yapı

Kırım Müslümanları Ruhani İdaresi Konseyi (Şura) müftülüğün dört üyesi, Kırım Müslümanları Denetleme Komisyonu başkanı, Meclis başkanı ve müftülük tarafından atanan 22 Kırım imamı içeriyor. Kırım Müslümanlarının kurultayları arasında SAMK Meclisi yasama ve yargı yetkilerine sahiptir. SAMK Konseyi, Kırım Müslümanları Kurultayının kararlarının uygulanmasını kontrol edebilir, SAMK faaliyetlerinin önemli sorunlarını çözebilir, SAMK Müftülüğünü değerlendirebilir, Müftü ve bir SAMK Müftülüğü üyesini görevden alabilir.

SAMK Müftülüğü dokuz kişiden oluşmakta ve Müftülük faaliyetleri Müftü tarafından yürütülmektedir. Müftü, Kırım Müslümanları Kurultay tarafından beş yıllık bir dönem için seçilir ve SAMK başkanlığı görevini birleştirir.

Kırım Müslümanları Manevi İdaresinin yüce organı Kırım Müslümanları Kurultaylarıdır. Kurultay, SAMK tüzüğünü onaylar, müftüyü, yardımcılarını ve müftülüğün üç üyesini, müftülüğün sekreterini ve Kırım Müslümanları Kurultay Revizyon Komisyonu’nu seçer. Kurultay’ın başı Müftüdür .

Faaliyetler
SAMK, dini eğitim kurumlarını (medreseler) ve camilerde faaliyet gösteren Pazar okullarını içermektedir. 2013 itibariyle, SAMK’da yaklaşık 200 öğrencinin eğitim gördüğü yedi medrese vardı .

DUMK’un resmi gazetesi “Hidayet” dir. 2013 yılı itibariyle 3 bin adet tirajla yayınlandı. İlk iki sayfa Rusça olarak basıldı.

DUMK ayrıca hasta çocuklara yardım etmek için “Merkhamet” adlı bir hayır etkinliği düzenlemektedir .

Müftüler
Seytjelil Ibragimov (1992-1995)
Nuri Mustafayev (1995-1999)
Emirali Ablaev (1999 – günümüz )

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest