Genel

Kırgızistan’da 22 yılda 50 bin kişi Türkçe öğrendi

Kırgızistan’da 1996 yılından beri faaliyet gösteren Türkiye Türkçesi Eğitim Merkezi (TTÖMER) tarafından ülke genelinde açılan Türkçe kurslarına ilgi giderek artıyor.

Merkezi Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ) Cengiz Aytmatov Kampüsü’nde bulunan TTÖMER’de, toplam 51 ayrı sınıfta Türkçe öğretiliyor.

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu 37 Türk ve 20 yerli öğretmenden oluşan personelin görev yaptığı TTÖMER’deki kurslara, Türkiye’de eğitim görmeyi, dünyanın değişik ülkelerinde Türk firmalarında çalışmayı, Türk dizilerini anlamayı isteyenler, Türk kültürünü çok seven ve Türkiye’ye yakından ilgi duyanlar katılıyor.

Değişik milletlerden oluşan kursiyerlere, Türkçenin yanı sıra Türk kültürü, edebiyatı, mutfağı ve Türkiye’yi yakından tanıma fırsatı sağlanıyor.

Kırgızistan’da devlet dili Kırgızca ve resmi dil Rusçadan sonra en çok konuşulan Türkçe olduğu ifade ediliyor.

“22 yılda yaklaşık 50 bin kişiye Türkçe öğrettik”

TTÖMER Müdürü Ahmet Gözübol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Türkçesine her geçen gün ilginin arttığına dikkati çekti.

Türkiye ile Kırgızistan arasında birçok ortak özellik bulunduğunu belirten Gözübol, “Kırgızlar gerek Türkiye’yi gerek halkını, kültürünü çok yakından takip ediyorlar ve çok seviyorlar. TTÖMER olarak Kırgızistan’da 22 yılda yaklaşık 50 bin kişiye Türkçe öğrettik”” diye konuştu.

Gözübol, Kırgızistan’da sadece Kırgızların değil, burada yaşayan diğer milletlerin de Türkçeye ilgisinin arttığını söyledi.

“Amacımız, kardeşlik ve dostluk bağları güçlendirmek”

Türkçe ve Kırgızcanın kardeş diller olduğunu vurgulayan Gözübol, “TTÖMER olarak misyonumuzu yerine getirdiğimizi düşünüyoruz. Amacımız, Türkiye ile Kırgızistan arasındaki kardeşlik ve dostluk bağlarını güçlendirmek.” dedi.

Gözübol, Kırgız gençlerin dil öğrenmede yetenekli olması sebebiyle kısa sürede Türkçeyi öğrendiklerini kaydederek, “Bişkek’te bugün çarşı ve pazarda her 3-4 kişiden birinin Türkçe bildiğini görüyorsunuz.” ifadesini kullandı.

Türkçe öğrenmek isteyenlerin kayıt olmak için başvuru yapmalarının yeterli olduğunu anlatan Gözübol, “Kurslarda kur sistemi uygulanmaktadır. Bilgi düzeyine göre A, B, C kurları bulunmaktadır. Dörder aylık dönemler halinde öğretim verilmektedir. Bir kuru başarı ile bitiren öğrenci bir üst kura geçebilmektedir. Kurslar iki saatlik olarak hafta içi 5 gün saat 08.00’de başlayıp akşam 20.00’ye kadar devam etmektedir.” diye konuştu.

Gözübol, mezun olan kursiyerleri bir araya getirmek için konuşma kulübü projesini hayata geçirmeyi planladıklarını sözlerine ekledi.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest