GenelTürk Dünyası

Kemal Çapraz 16 Eylül 2008 de Vefat Etti

Kırım’a giren ilk Türk gazetecisi Kemal Çapraz (1964, Araç – 16 Eylül 2008, Kartal), Türk gazeteci, kitap yazarı ve araştırmacı.

İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da gördü. 1987 yılında İstanbul Üniversitesi Basın Yayın Bölümünden mezun oldu. Yüksek lisansını İstanbul Üniversitesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Kürsüsü’nde “Kırım Türk Basını ve İsmail Gaspıralı” konusundaki tezi ile tamamladı.

Kırım halkı başta olmak üzere Türk devletleri ve halkları üzerine çalışmalar yaptı. Türkiye Gazetesi, Ortadoğu gazetelerinde ve çeşitli dergilerde araştırma ve makaleleri yayımlandı. İnternethaber.com adlı haber sitesinde köşe yazarlığı yapmaktaydı.

2007 Türkiye genel seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi İstanbul milletvekili adayı olmuştur. Basın Birliği Derneği’nin kurucusu ve başkanı, www.ufukotesi.com ve Ufukötesi Yayınları’nın sahibiydi.

16 Eylül 2008 tarihinde Kartal, İstanbul’da geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti. İstanbul Tuzla Mezarlığında toprağa verildi.

ESERLERİ

Sürgünde Yeşeren Vatan Kırım

Kemal Çapraz

ÖTÜKEN NEŞRİYAT

“Vatan sevgisi, sürgünde yeşertildi. Zaman zaman hikaye oldu çocuklara anlatıldı, zaman zaman türkü oldu dilden dile dolaştı. Bu türkü ‘Bizim Türkümüz’… Oya oya, dantel dantel örülen, nakış nakış süslenen türkümüz…” Güzelliği adıyla başlayıp yer yer şiir gibi bir üslupla devam eden bu eserin bir özelliği de Kırım’a giren ilk Türk gazetecisi Kemal Çaprazın kaleminden çıkmış olması… Kırım Türklerinin çektiği çileler, sıkıntılar; beslediği umutlar; olaylar karşısında yılmayan, yıkılmayan Türk’ün azmi hemen her sayfada karşımıza çıkıyor… Onlarla sevinip onlarla üzülüyor; onlarla gülüyor, onlarla birlikte dertleniyor.

Kuzeydeki Yavru Vatan Kırım
Kemal Çapraz

KOCAV YAYINLARI

Rahmetli Kemal kardeşim bir başkaydı. O büyük Türk milletinin sadık evlâdı idi. Bazen canı pahasına, bazen ekmek parasını kaybetmek pahasına Türk’ün yaşadığı her bölgeye kalemi ile uzanmış, ideallerinden asla taviz vermemiştir. Cesur yürek Kemal Çapraz, Türk’ün yaşadığı her yerde, kalemi ile onların yanında oldu! Türklerin yaşadığı haksızlıklara korkmadan, çekinmeden kalemi ile destek verdi. Onlarla ağladı, onlarla güldü. Bu kısa sayılacak şerefli ömründe o kadar çok işler yaptı ki, herhâlde, Türk Dünyası’nda mürekkebi dökülmemiş bölge kalmamıştır. ​

Merhum Kemal Çapraza Allah’tan Rahmet Diliyoruz.

 

Kemal Çapraz
Kemal Çapraz

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest