Kazakistan’da “Türk Dillerinin Dünya Medeniyetindeki Yeri” konferansı
Kazakistan’da Astana’nın başkenti oluşunun 20. yıldönümü çerçevesinde “Dünya Başkentleri Tarihi” kitap sergisi ve “Türk Dillerinin Dünya Medeniyetindeki Yeri” konferansı düzenlendi.
Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY’un Genel Sekreteri Düsen Kaseinov’un da konuşmacı olarak yer aldığı ve açılışını Kazakistan Kültür ve Spor Bakanı Arıstanbek Muhamediulı’nin yaptığı etkinliğe, Rusya, Özbekistan, Almanya gibi ülkelerin Kazakistan Büyükelçilerinin yanısıra, dünyanın önemli başkentlerinden 20’den fazla kütüphane temsilcileri katıldı.
Sergi açılışını yapan Bakan Muhamediulı, “Başkent Astana’nın dünya siyasetinde başarının ve bağımsızlığın simgesi olduğunu” gösterdiklerini vurgulayarak, Astana’nın uluslararası düzeyde küresel kararların alındığı bir merkez haline dönüştüğünü söyledi.
“Türk Dillerinin Dünya Medeniyetindeki Yeri” konferansının moderatörlüğünü de yapan Düsen Kaseinov, yaptığı konuşmada, dünya genelinde kültürün, dilin ve geleneklerin korunmasına vurgu yaptı. Kaseinov, UNESCO’nun verilerine göre dünya genelinde her yıl birkaç dilin tehlike altındaki diller listesine eklendiğine dikkati çekerek, bu dillerin arasında Türk dili konuşan akraba halklarımızın dilleri de olduğunu kaydetti.
Türk halklarının ortak alfabe konusunda bazı girişimler ve çalışmalarda bulunduğunu kaydeden Kaseinov, halen belli bir sonuca ulaşılmadığını ancak, Kazakistan’ın stratejik konumu itibariyle son dönemde Kazakistan’ın Latin alfabesine geçişiyle birlikte, Türk dünyasında bu yönde bir ilerleme sağlandığını kaydetti. Kazakistan ile birlikte diğer halkların ortak bir alfabe üzerinde çalışmasının önemli olduğunu ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in Latin harflerine geçişle ilgili kararını desteklediklerini dile getiren Kaseinov, bu karar sonrasında Türk Dünyası’nın diğer bölgelerinde de Latin alfabesine geçişlerin sağlanabileceğini vurguladı.