Genel

Kazakistan’da geleneksel müzik aleti dombra, toplumun milli birlik duygusunu güçlendirmede önemli araç olarak kullanılıyor

Türk halklarının kadim geleneksel aleti olan çift telli dombra, Kazakistan’da milli çalgı olarak kabul ediliyor.

Kazaklar için herhangi bir müzik aletinden çok daha değerli kabul edilen ve kutsallık atfedilen dombra, evlerin baş köşesine asılıyor. Başta düğün olmak üzere tüm aile geleneklerinde mutlaka dombra çalınıyor.

Yediden yetmişe herkesin dombraya meraklı olduğu ülkede, 2018’den beri temmuz ayının ilk pazarı Milli Dombra Günü olarak kutlanıyor.

Üst düzey yetkililer, sanatçılar ve vatandaşların bir araya gelerek aynı anda dombra çaldığı ülkede böylece toplumun milli birlik duygusunun pekiştirilmesi amaçlanıyor.

Milli Dombra Günü sadece ülke içinde değil yurt dışında da yoğun ilgi görüyor.

Nur Sultan Valiliği Devlet Orkestra Şefi Aytkali Jayımov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dombranın dışarıdan basit görülen ancak çalması zor bir müzik aleti olduğunu söyledi.

Jayımov, “Savaş zamanında babalarımız dombrayı sırtlarında kolay taşımaları için biçim olarak basit bir şekilde tasarlamışlar. Ancak dombra, güçlü ve derin bir ses sistemi bulunduruyor.” dedi.

Nota bilmeden dombra çalmanın mümkün olduğunu kaydeden Jayımov, “Dombra, çaldıkça kendini gösteren bir alettir. Bunun için azıcık kulak sesi olan herkes aile ve dost ortamında hobi olarak çalmayı öğrenebilir. Ama dombra sanatçısı olmak için eğitimi şart.” diye konuştu.

Ozan Amanjol Altayev da dombranın yüzyıllardır Kazak halkının duygularının tercümanı olduğunu anlattı.

Altayev, “Halkın kendi tarihini anlatması ve dilini konuşmasının yasaklandığı totaliter dönemde bile Kazaklar hüzün ve acılarını dombra sesiyle ifade ediyorlardı. Dombra, bizim ikinci ana dilimiz.” ifadelerini kullandı.

Sadece dombra ile icra edilen küy sanatı ise UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası listesinde yer alıyor.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest