GenelGüncelTürk Dünyası

Kazak Bozkırının Özgür Sesi Mağcan Cumabay Azerbaycan’da Anıldı

TÜRKSOY tarafından ilan edilen “2018 Mağcan Cumabay Anma Yılı” kapsamında, büyük Kazak şair, Alaş hareketinin öncülerinden Mağcan Cumabay, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen muhteşem etkinliklerle anıldı.

Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesi ve TÜRKSOY işbirliği ile 27 Eylül 2018 tarihinde üniversitede, ünlü Kazak şairi Mağcan Cumabay’ın doğumunun 125. yılı anma toplantısı gerçekleştirildi. Katılımcılar önce üniversitede faaliyet gösteren TÜRKSOY Bölümü’nü ziyaret etti. Daha sonra üniversitenin Haydar Aliyev salonunda toplantının açılışını yapan rektör Prof. Dr. Cafer Caferov katılımcıları selamladı. Ceferov, Kazak milli şairi Mağcan Cumabay’ın meşakkatli hayatı ve kısa ömründe yaptığı faaliyetlere değinerek, onu Azerbaycan milli şairi Ahmet Cevad’ın hayatına benzetti.

TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş 2018 yılının Türk Dünyası’nda Mağcan Cumabay yılının ilan edilmesi ve bu münasebetle TÜRKSOY üyesi ülkelerde çeşitli anma toplantılarının düzenlendiğini belirtti. Purtaş konuşmasında, bu etkinliğin, geçen yıl TÜRKSOY Bölümü’nü açtıkları üniversitenin bünyesindeki öğrenci ve öğretmenlerle birlikte yapılmasının, kardeş Kazak edebiyatının temsilcisi Mağcan’ın Azerbaycan okuruna tanıtılması yönünde atılan önemli adımlardan biri olduğunun altını çizdi.

Bakü Devlet Üniversitesi’nin profesörü Ramiz Asker, Mağcan’ın hayatı ve faaliyetine değinerek, Azerbaycan Türkçesine çevirdiği Mağcan şiirlerinin TÜRKSOY tarafından yayımlandığını belirterek, çalışmaları için TÜRKSOY’a teşekkürlerini bildirdi. Kazakistan’dan, şair Mağcan Cumabay’ın doğduğu topraklardan gelen, Kuzey Kazakistan Eyaleti Vali Yardımcısı Kemel Ospanov ve Kuzey Kazakistan Devlet Üniversitesi Profesörü, ‘Mağcanşinas’ Zarkın Tarşıbay, şairin hayatı ve eserlerine ilişkin bildiri sundu.

Konuşmaların ardından üniversite öğrencileri Mağcan’ın şiirlerini hem Kazak hem de Azerbaycan Türkçesi ile seslendirdiler.

Etkinliğin sonunda Prof. Dr. Fırat Purtaş üniversitenin rektörü Prof. Dr. Cafer Caferov’a teşekkür ederek TÜRKSOY’un Mağcan Cumabay adına hazırlattığı hatıra tabağını hediye etti. Kazakistan temsilcileri de Mağcan’ın eserlerinden oluşan iki ciltlik kitapları üniversiteye hediye ettiler.

-Kazak Bozkırının özgür sesi Mağcan Cumabay, Azerbaycan Milli Kütüphanesinde anıldı-

  1. Yılını 28 Eylül 2018 tarihinde kutlayan Azerbaycan Milli Kütüphanesi’nde Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı, Azerbaycan Milli Kütüphanesi ve TÜRKSOY-un işbirliği ile Kazak Bozkırının özgürlük şairi Mağcan Cumabay’ın doğumunun 125. Yılına ithafen anma toplantısı ve TÜRKSOY tarafından yayımlanan “Mağcan Cumabay-Türkistan” ve “Mağcan Cumabay Şiirleri” kitaplarının tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıda açılış konuşması yapan Azerbaycan Milli Kütüphane müdürü Prof. Dr. Kerim Tahirov, TÜRKSOY ile yapılan işbirliğinin her geçen gün daha da arttığını vurgulayarak, bu etkinliklerden biri olan, kardeş Kazak edebiyatının büyük temsilcisi Mağcan Cumabay’ın Azerbaycan’da tanıtılmasının Türk Dünyası için önemine değindi.

Azerbaycan Kültür Bakanı Birinci Yardımcısı Vagif Aliyev konuşmasında, 2018 yılının Mağcan Cumabay Yılı ilan edilmesi ve şairin şiirlerinin çeşitli dillere çevrilerek yayımlanmasından ve bu etkinliği düzenlenmesinden dolayı TÜRKSOY-a teşekkür etti. TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Fırat Purtaş, üst düzeyde yapılan bu etkinliğe evsahipliği yapan Azerbaycan Kültür Bakanlığı ile Milli Kütüphane’ye ve tercümesinden dolayı Prof. Dr. Ramiz Asker’e teşekkürlerini iletti.

Daha sonra Azerbaycan’da Atatürk Merkezi’nin müdürü Ord. Prof. Dr. Nizami Caferov, Azerbaycan Yazarlar Birliği Katibi Reşad Mecid, Bakü Devlet Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ramiz Asker, Kuzey Kazakistan Eyaletinin Vali Yardımcısı Kemel Ospanov ve Kuzey Kazakistan Devlet Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zarkın Tarşıbay, Mağcan Cumabay ile ilgili düşüncelerini söyledi, yayımlanan kitapları tanıttılar.

Etkinliğin sonunda Prof. Dr. Fırat Purtaş Azerbaycan Milli Kütüphane müdürü Prof. Dr. Kerim Tahirov’a, TÜRKSOY’un Mağcan Cumabay adına hazırlattığı hatıra tabağını hediye etti.


Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest