GenelGüncel

KAÜ’de Haydar Aliyev’in doğumunun 99. yılı anısına “Bağımsız Azerbaycan Devletinin Mimarı ve Kurucusu, Dünyaca Ünlü Siyasi Lider” adlı online etkinlik düzenlendi. 

Kafkas Üniversitesi’nde Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları (Azerbaycan Türkçesi ve Edebiyatı Anabilim Dalı) Bölümü ve Azerbaycan Cumhuriyeti Şamahı İli Haydar Aliyev Merkezi tarafından düzenlenen etkinlikte,yaklaşık 100 Akademisyen Merhum Aliyev’i tüm yönleriyle anlattı.

KAÜ Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. İlkin Gulusoy ve Azerbaycan Şamahı İli Haydar Aliyev Merkezi müdürü Könül Eyvazova online etkinlikte toplanmanın nedeninin ömrünü ülkesine ve halkına adayarak Azerbaycan halkının ve tüm Türk dünyasının sevgisini kazanan, hatırası “Umummilli lider” unvanıyla yaşatılan Haydar Aliyev’in doğumunun 99. yılı ile ilgili olduğunu söyledi.

İlkin Gulusoy ve Könül Eyvazova, KAÜ Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Azerbaycan Türkçesi ve Edebiyatı Anabilim Dalı olarak bu etkinliğe katılmanın, Umummilli Lider Haydar Aliyev’in aziz hatırasını yad etmenin manevi borç olduğunu dile getirildiler. Haydar Aliyev’in Kafkas Üniversitesinde fahri doktora unvanı almış olduğunu ve Azerbaycan Türklerinin daha çok yaşadığı Kars’ta Azerbaycan Türkçesi ve Edebiyatı Bölümünün olmasının önemini vurguladığını, bunun üzerine 2005 yılında bölümün YÖK onayı ile faaliyete başladığını, ayrıca 2007 yılında üniversitemizde Haydar Aliyev Eğitim Merkezinin de açıldığını da hatırlattılar.

Etkinlikte söz alan Azerbaycan Cumhuriyeti Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev de, Azerbaycan’ın Umummilli Lideri Haydar Aliyev’in hayat yolu, onun siyasi kimliği ve Azerbaycan Cumhuriyetine ve Türk Dünyasına hizmetleri olduğunu hatırlattı. Guliyev, Haydar Aliyev’in başlattığı siyasetin Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından başarıyla devam ettirildiğini, Karabağ Zaferinin bu siyasetin neticesi olduğunu vurguladı, bugün Umummilli Lideri Haydar Aliyev’in ruhunun şad olduğunu belirtti, etkinliği düzenleyen kurumlara teşekkür etti.

KAÜ Rektör yardımcısı Prof. Dr. Engin Kılıç da söz alarak etkinliğin Azerbaycan – Türkiye ilişkilerinden, Umummilli Lider Haydar Aliyev’in bu ilişkilerin artmasındaki rolünden, iki kardeş ülke arasındaki ilişkilerin bundan sonra da devam edeceğinden bahsetti.

KAÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gencer Elkılıc konuşmasında Haydar Aliyev’in ömrünü ülkesine ve milletine adamış, Kafkasların yetiştirdiği büyük bir devlet adamı olduğunu, hakimiyette olduğu dönemlerde Türkiye Azerbaycan ilişkilerinin büyük aşama kaydettiğini, bu ilişkilerin kardeşlik düzeyine geldiğini belirtti. Elkılıç, “Bugün Türkiye’de 30 bin civarında Azerbaycanlı öğrenci bulunuyor. Bunların bir kısmı Kafkas Üniversitesinde eğitim-öğretim görüyor. Türkiye üniversiteleri ile Azerbaycan’daki üniversiteler arasındaki işbirliğinin de temeli Haydar Aliyev tarafından atılmıştır. Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesindeki Haydar Aliyev Eğitim Merkezinin 2007 yılından itibaren faaliyete devam ediyor. Burada Azerbaycan Türkçesi ve Edebiyatı Anabilim Dalı öğrencileri Merkez kütüphanesinden yararlandığı dibi ders ve farklı etkinlikler zamanı Haydar Aliyev’in zengin hayat yolu hakkında bilgi ediniyor.” Dedi.

Etkinliğe katılan Azerbaycan Milletvekili Tamam Caferova’ya söz aldı. Caferova, Umummilli Lider Haydar Aliyev’in doğumunun 99. Yılı anısına Azerbaycan’da ve farklı ülkelerde etkinlikler düzenlendiğini söyledi. KAÜ’de düzenlenen bu etkinlik için ilgili kurumlara teşekkür ettikten sonra Haydar Aliyev’in hâkimiyete gelişi, bağımsızlıktan sonra iç savaş tehlikesi, Dağlık Karabağ savaşı ve ekonomik krizlerle mücadele eden ülkesinin başına geçerek kurtarıcı rolü üstlenmesinden bahsetti. Azerbaycan’ın geleceği için bilgili ve donanımlı gençlerin yetişmesindeki emeğini, onun ömrünü halkına adayan bir siyaset adamı olduğunu da vurguladı.

Kafkas Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Birim Başkanı Sayın Prof. Dr. Hacalı Necefoğlu da konuşmasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Haydar Aliyev’in Türk dünyasının yetiştirdiği iki büyük şahsiyet olduğunu vurguladıktan sonra Umummilli Lider Haydar Aliyev’in hakimiyette olduğu dönemlerde bilim ve eğitime büyük destek vermesinden, yüksek okulların sayısını arttırmasından, Azerbaycanlı gençlerin yurtdışında eğitim almalarını temin etmesinden, öğretmenlik mesleğini verdiği değerden bahsetti. Haydar Aliyev’le Kars arasında farklı bir bağ olduğunu, Kars’ta Umummilli Liderin adına park yapıldığını ve büstü koyulduğunu söyleyen Necefoğlu, Haydar Aliyev’in Kars’a gelişini üniversite ziyaretini de anlattı. 2007 yılında açılışı yapılan Haydar Aliyev Eğitim Merkezinin Azerbaycan Türkçesi ve Edebiyatı Anabilim Dalı için önemine değindi ve Merkezin artık büyük bir araştırma merkezine dönüştürülmesi gerektiği fikrini ileri sürdü.

Daha sonra Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi öğretim üyeleri Doç. Dr. Sübhan Talıblı ve Doç. Dr. Kasım Hacıyev, Umummilli Lider Haydar Aliyev ve O’nun yürüttüğü siyaset hakkında birer konuşma gerçekleştirdiler. Şamahı İl Haydar Aliyev Merkezi Müdürü ve KAÜ ÇTLE bölüm başkanının 100’e kadar katılımcıya ve emeği geçen kurumlara teşekkür etmesinin ardından etkinlik sona erdi.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest