GenelGüncelKültür Sanat

KAFKAS HALK DANSLARI TÜRKİYE’DE

Dağıstan Devlet Akademik Halk Dansları Topluluğu “Lezginka” İstanbul Cemal Reşit Rey Salonunda ve Bursa Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde “Rutullerin Dansı”, “Gorski Dansı”, “Köyde Şenlik”, “Kumukların Dansı”, “Dağlıların Dansı”, “Nogayların Dansı” ve “Selam Dansı”nın da aralarında bulunduğu 16 farklı performans ile izleyicilerle buluştu.

Türkiye ile Rusya arasındaki “2019 Kültür ve Turizm yılı” anlaşması çerçevesinde TİKA’nın desteğiyle gerçekleştirilen özel gösteri  izleyicilerin büyük beğenisini topladı. Gösteri ayrıca kardeş Kafkas ve Türk halklarının buluşmasına ve yakınlaşmasına katkı sağladı.

Kafkas Halk Danslarının en ünlü temsilcisi “Lezginka” Avar, Kumuk, Nogay, Lezgi, Azeri, Ahıska kökenli sanatçıların sahnelediği dans gösterisine Dağıstan Devlet Akademik Halk Dansları Topluluğu Lezginka’nın başkanı Canbolat Magomedov ve Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosu Andrey Podyelışev de katıldı.

“Biz sadece Dağıstan kültürünü buraya değil, Türk kültürünü de Dağıstan’a tanıtacağız”

Canbolat Magomedov, “Biz sadece Dağıstan kültürünü buraya değil, aynı zamanda Türk kültürünü de Dağıstan’a tanıtacağız. Bu konuda Türkiye’den bir grupla da ortak bir çalışma yapmak isteriz. Ayrıca sadece Lezginka değil farklı tarzları da buluşturabiliriz”dedi.

Türkiye ve Dağıstan’ın birbirine katacak çok şeyi olduğuna değinen Magomedov, “Biz en çok Türkiye’ye gelmeyi seviyoruz. Çünkü biz burada kendimizi evimizde hissediyoruz. Tüm dünyayı gezdik lakin Türkiye’ye gelmeye başladığımızdan beri biz sadece Türkiye’ye gelmeyi istiyoruz. Bu gösteri ve organizasyonları düzenleyen ve bizi buraya davet eden Yalova Kuzey Kafkas Derneği Başkanı Mehmet Aydemir ve oğlu Gazi Aydemir’e teşekkür ediyoruz” dedi.  Ayrıca Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosu Andrey Podyelışev’e çok teşekkür ediyoruz. Birbirimize katacak çok şeyimiz var ifadesini kullandı.

Lezginka

Kafkas danslarının dünyadaki en önemli temsilcilerinden Dağıstan Devlet Akademik Halk Dansları Topluluğu Lezginka 1958 yılında kurulduğundan bu yana; Amerika, Avusturalya, Japonya, İspanya, İtalya, Fransa, Portekiz, Almanya, Çin, Vietnam, Mısır, Yeni Zelanda, Portekiz gibi ülkeler dahil olmak üzere dünyanın 5 kıtasında 80’i aşkın ülkede 5.000’den fazla gösteri gerçekleştirdi, 30 milyondan fazla izleyiciye ulaştı. Ayrıca dünyanın en tanınmış profesyonel dans festivalleri ve yarışmalarında 50’den fazla ödül kazandı.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest