GenelGüncel

İNSANLIĞIN DÖRT BİN YILLIK TARİHİ MEDENİYETLERİN TARİHİDİR

Oluşmakta olan yeni dünyada, “medeniyetler savaşı” denildiği zaman, akla Samuel Huntington”dan önce düşünür ve şair Sezai Karakoç gelir. Karakoç”a göre, büyük dinlerin ortaya çıktığı, insanlığın dört bin yıllık tarihi, medeniyet savaşlarının tarihidir. İnsanlık tarihi boyunca, dünyada devletlerden daha çok medeniyetler savaşmıştır. Medeniyetler savaşında devletlerin güçleri ordularından değil, edebiyatlarından kaynaklanır.

Milletlerin tarihinde, köklü dönüşümlerin yolunu, edebiyatla medeniyeti, medeniyetle edebiyatı bütünleştirmesini bilen, düşünür edebiyatçılar açmışlardır. Edebiyatlar medeniyetlerin, en etkili, en güçlü silahlarıdır.Zengin edebiyatı olmayan toplumların köklü ve kalıcı medeniyetleri olmaz. Edebiyatlar medeniyetlere tutulmuş aynalardır.
*
Yahya Kemal”den Necip Fazıl”a Türk edebiyatının kutup yıldızları, edebiyatı medeniyet, medeniyeti edebiyat için bilmişler, edebiyatlarının aynasında, medeniyetlerini yansıtmışlardır. Doğu medeniyetinden Batı medeniyetine geçme, çalışması olan Cumhuriyet dönemi, Anadolu edebiyatının, önde gelen isimlerinin, edebiyatı iman için bilen, düşünce ve eylem dünyaları çok çalkantılı olmuştur.Türkiye değişmeden değişmesini başaramamıştır.

Edebiyatları medeniyetlerin aynaları olarak görenlerin ve görünen dünya ile görünmeyen dünya arasındaki, sınırları kaldıranların dünyasında, Yitik Cenneti arayış yolculuğu, beşikten mezara kadar aralıksız devam eder. Medeniyetlerden önce edebiyatların savaştığı düzleşen dünyada, edebiyat ve medeniyet, güzelliği aramak ve güzellik yolunda olmaktır.”Allah güzeldir güzelliği sever.” Güzellik yolunda yarışanlar,Allah yolunda yarışırlar.

Edebiyat ve medeniyette güzelliği aramak ve güzel olmak, Yitik Cenneti bulma yolunda uzun ve büyük bir yolculuktur. Güzelliği bulmak için, mükemmellik yolunda olmak gerekir. İnsanlık tarihi boyunca, güzelliğe ulaşanlar, güzellik yolunda olanlar olmuştur. Tarihin her döneminde yol kalabalıkların yolu değil, kalabalıkların izlediği güzelliği arayanların yolu olmuştur.

Güzelliği arayan düşünce ve eylem öncülerinin, yollarını izlemeyenler, akmayan suların kirlenmesi gibi kirlenirler. Yitik Cenneti arayanlar, dünyada bir yolcu gibi olmasını bilirler. Yitik Cennet yolunda olanlar, yorulmadıkları gibi, canlılıklarını da yitirmez, onların gelen günleri, geçen günlerinden daha coşkulu olur.

Yolda olanlar, yol açmasını bilenler, güzelliği aramasını ve güzel olmasını bilirler.

Yitik Cennetin yolu, arayan,bulan,olan, güzel insanların yoludur.

Pin It on Pinterest