GenelGüncelKültür SanatTürk Dünyası

Ilham Aliyev: Türk dünyası sadece bağımsız Türk devletlerinden ibaret değildir

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) üyesi ülkelerin dışında yaşayan Türk soyluların hak, güvenlik ve milli kimliklerinin korunması, asimile olmamaları gibi konulara artık teşkilat bünyesinde önem verilmesinin zamanının geldiğini söyleyerek, “Azerbaycan, yurt dışında yaşayan Azerbaycanlıların hak ve özgürlüklerinin, güvenliklerinin sağlanmasına özel önem vermektedir. Biz, kaderin hükmüyle Azerbaycan’dan ayrı düşen soydaşlarımızın dilimizi, kültürümüzü, geleneklerimizi korumaları, tarihi vatanlarıyla bağlarını hiçbir zaman koparmamaları için çabalarımızı sürdüreceğiz.” dedi.

Aliyev, TDT Devlet Başkanları 9’uncu Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, TDT üyesi ülkelerle ilişkilerin tüm alanlarda pekiştirilmesinin Azerbaycan dış politikasının temel önceliklerinden olduğunu söyledi.

Türk dünyasının sıkı birleşmesine her zaman katkıda bulunduklarını belirten Aliyev, “Azerbaycan bundan sonra da Türk dünyasının birliği emeline sadık kalacaktır.” ifadesini kullandı.

Aliyev, Türk dünyasının 200 milyondan fazla insanın yaşadığı geniş coğrafyayı kapsadığını, büyük ekonomik potansiyele, enerji kaynaklarına, ulaşım hatlarına ve çağdaş askeri olanaklara sahip olduğunu vurguladı.

Türk dünyasının büyük bir aile olduğuna işaret eden Aliyev, “Birbirimizin ulusal çıkarları göz önünde bulundurularak bundan sonra da karşılıklı destek ve dayanışma sergilemeliyiz. Siyasi, ekonomik, ticari, kültürel, ulaştırma, enerji, dijital transformasyon, tarım ve turizm alanlarının yanı sıra güvenlik, savunma ve savunma sanayi gibi alanlarda da iş birliğimizi etkinleştirmeliyiz.” diye konuştu.

“Soydaşlarımızın ana dillerinde eğitim almaları teşkilatımızın gündeminde olmalı”

Aliyev, Türk dünyasının sadece bağımsız Türk devletlerinden oluşmadığının altını çizerek, şöyle devam etti:

“Türk dünyasının coğrafi sınırları daha geniştir. TDT üyesi ülkelerin dışında yaşayan soydaşlarımızın hak, güvenlik ve milli kimliklerinin korunması, asimile olmamaları gibi konularına artık teşkilatımız bünyesinde her zaman önem verilmesinin zamanının geldiğini düşünüyorum. Genç neslin yaşadıkları ülkelerde kendi ana dillerinde eğitim alma olanakları olmalıdır. Maalesef Azerbaycan sınırları dışında yaşayan 40 milyon Azerbaycanlının büyük çoğunluğu bu olanaklardan yoksundur.

Türk devletlerinin dışında yaşayan soydaşlarımızın ana dillerinde eğitim almaları daima teşkilatımızın gündeminde olmalıdır. Bu yönde gerekli adımlar atılmalıdır. Azerbaycan, yurt dışında yaşayan Azerbaycanlıların hak ve özgürlüklerinin, güvenliklerinin sağlanmasına özel önem vermektedir. Biz, kaderin hükmüyle Azerbaycan’dan ayrı düşen soydaşlarımızın dilimizi, kültürümüzü, geleneklerimizi korumaları, tarihi vatanlarıyla bağlarını hiçbir zaman koparmamaları için çabalarımızı sürdüreceğiz.”

“İslamofobi ve Türkofobi, Ermenistan’ın resmi ideolojisinin temelini oluşturuyor”

Karabağ ve Doğu Zengezur’un Ermenistan işgalinden kurtarılmasının 2. yılını büyük gururla kutladıklarını belirten Aliyev, şunları kaydetti:

“30 yıllık işgal bitse de ağır sonuçları hala devam ediyor. Azerbaycan’ın 9 şehri ve yüzlerce köyü, Ermenistan tarafından yeryüzünden silinmiştir. Bir zamanlar büyük şehir olan Ağdam öyle yıkılmış ki yabancı uzmanlar, o şehri ‘Kafkasya’nın Hiroşima’sı’ şeklinde nitelendiriyor. Ermenistan, işgal döneminde 67 camiden 65’ini yerle yeksan etmiştir, kalan 2 cami de ciddi zarar görmüş, domuz ahırı olarak kullanılmıştır. Bu, tüm İslam dünyasına hakarettir. İslamofobi ve Türkofobi, Ermenistan’ın resmi ideolojisinin temelini oluşturuyor. Ermenistan, bizim topraklarımızda 1 milyondan fazla mayın döşemiştir. 2. Karabağ Savaşı sonrasındaki 2 yılda yaklaşık 270 Azerbaycan vatandaşı mayın patlaması nedeniyle hayatını kaybetti veya ağır yaralandı.”

Aliyev, işgalden kurtarılan bölgelerde geniş kapsamlı imar ve ihya çalışmaları yürüttüklerini, bu süreçte Türk şirketlerinin birçok projede aktif rol aldığını söyledi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın işgalden kurtarılan bölgeleri 3 kez ziyaret ettiğine değinen Aliyev, TDT üyesi ülkelerin diğer liderlerini de Karabağ ve Doğu Zengezur’a davet etti.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest