GenelGüncelKültür SanatTürk Dünyası

Hindistan’da Türk devleti kuran Timurlular şehzadesi Babür

Babür Şah, 1483’te Özbekistan’ın Andican bölgesinde dünyaya geldi. Babası, Timur’un üçüncü oğlu Miran Şah’ın torunlarından Ömer Şeyh Mirza’dır. Babasının ölümünden sonra, 1494 yılında, Fergana’da tahta çıktığında Babür 12 yaşındaydı.

Babür, 1519’da Hindistan’a ilk seferini düzenledi. Seferleri sonunda ise günümüzdeki Afganistan, Pakistan ve Hindistan topraklarını aldı ve Babür hanedanını kurdu. 
Böylece 1526-1858 yıllarında, Hindistan’da Türk Devleti’nin hüküm sürmesini sağladı. Babürlüler Hindistan’da hakimiyet kuran son Türk devletidir.
Babür Şah, 26 Aralık 1530’da Agra’da hayatını kaybetti.
Agra’ya gömülen Babür Şah’ın mezarı, 1539’da Kabil’deki Babür Bahçelerine nakledildi, 1646’da da kabri üzerine türbe inşa edildi.

Kültür ve sanata destek
Sanata çok önem veren ve bir kültür adamı olan Babür Şah’ın kendisi de bir şair ve yazardı.

Bir çok edebiyatçı, Babürün, Ali Şir Nevai’den sonra Çağatay edebiyatının en önemli şairi olduğu fikrini desteklemektedir. Çok sayıda kitap yazan Babür ve Babür hanedanının tüm üyeleri kültür ve sanata büyük önem vermişlerdir.  
Özellikle astronomi, edebiyat, mimari ve sanat alanlarında, Babürlüler döneminde büyük gelişim katetmiştir. Babürlüler mimarisinin en önemli eseri ise  Şah Cihan’ın inşa ettirdiği Tac Mahal’dir.

Bunun dışında Babürlüler mimarisinin en nadide örnekleri olarak sayılabilecek Hümayun Türbesi,  Agra ve  Lahor Kaleleri UNESCO Dünya Mirası listesinde yer almaktadır.
Babürlüler mimarisi örnekleri sadece Hindistan’da değil, Pakistan, Afganistan ve Bangladeş’te de bulunmaktadır.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest