GenelGüncelTürk Dünyası

Gulca Katliamı 5 şubat 1997

Doğu Türkistan’ın Gulca vilayetinde bir ”Kadir Gecesi”. İbadetlerini yerine getirmek üzere bir evde toplanan kadınlar, Çin polisi tarafından yapılan baskınla evden dışarıya çıkarılmış ve bu zorbalığa direnen kadınlar üzerine ateş açılmıştı. Akabinde bölge halkı bu duruma tepki olarak toplanmış ve katil Çin yönetiminin, her zaman olduğu gibi, kalabalık üzerine ateş açması sonucu kelimenin tam anlamıyla bir katliam gerçekleştirmişti.
gulca katliamı
gulca katliamı

Uluslararası Af Örgütü raporuna göre olay esnasında 100’den fazla kişi ateşli silah ile hayatını kaybetmiş, 300’den fazla kişi -30 derece soğukta üzerilerine sıkılan tazyikli su neticesinde ıslak vaziyette bekletilmiş ve maalesef donarak hayatlarını kaybetmişlerdi.

Olay sonrasında 200’den fazla kişi göstermelik mahkemelerde yargılanma sonucu idam cezasına ve 90 kişide müebbet hapis cezasına çarptırılmıştır. Gözaltına alınanların ekserisinin akıbetleri belli değildir.

Aradan geçen 22 yıla rağmen acılarımız tazeliğini korumaya devam etmektedir. Tüm aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyor, dün olduğu gibi bugünde ve yarın da Uygur halkının yok edilemeyeceğine inanıyorum. Gün gelecek yapılan her zulmün hesabı tek tek sorulacaktır.

gulca katliamı
gulca katliamı

Dr. Muhittin CANUYGUR
Doğu Türkistan Vakfı Başkanı

gulca katliamı
gulca katliamı

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest