GenelGüncelTürk Dünyası

Göçebe Oyunları’nı düzenleme hakkı Türkiye’ye verildi

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Ceenbekov, “Göçebe uygarlığının felsefesinin gelişmesi için Göçebe Oyunları’nı düzenleme hakkını Türkiye’ye devrettik.” dedi.

'Göçebe Oyunları'nı düzenleme hakkını Türkiye'ye devrettik'
Göçebe Oyunları
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov’un himayesinde dün başlayan 3. Dünya Göçebe Oyunların hazırlıkları kapsamında kurulan etno şehrin açılışı yapıldı.

Ülkenin kuzeyinde Issık Göl Bölgesi’nin tatil merkezi Çolpon-Ata şehrinden 40 kilometre uzaklıkta ve 30 kilometre genişliğindeki Kırçın Yaylası’nda, 500’den fazla geleneksel çadırın kurulduğu etno şehrin açılışı gerçekleştirildi.

Anadolu Ajansı (AA) ve Türkiye Radyo Televizyon Kurumunun (TRT) da medya ortağı olduğu 3. Dünya Göçebe Oyunları’nın bir ayağı olan etno şehrin açılışını Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov yaptı.

Göçebe Oyunları
Göçebe Oyunları

Açılışta, sanatçılar ve öğrencilerden oluşan geniş katılımlı oyuncu ekibi, “Göçebelerin Altın Çağı” adlı tiyatro oyunuyla, Kırgızların tarihini ve göçebe yaşamındaki geleneklerini sahneledi.

Cumhurbaşkanı Ceenbekov, burada yaptığı konuşmada, oyunların yüksek seviyede düzenlenmesine verdiği destekten ötürü halkına ve organizatörlere teşekkür etti.

Göçebe mirasını ve göçebe halkın ruhunun korunduğu Kırgızistan’da gurur ve mutluluğun hakim olduğunun altını çizen Ceenbekov, tüm dünyanın dikkatinin ve ilgisinin perçinlendiği olayların görgü tanığı olduklarını vurguladı.

Ceenbekov, her iki yılda bir yapılan 3. Dünya Göçebe Oyunların açılışını, Türk Dili Konuşan Ülkelerin liderlerinden olan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbeyev, Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyetinin Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov’un katılımıyla yaptıklarını anlattı.

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Altıncı Zirvesinin de Türk Dili Konuşan Ülkelerin İşbirliği üye ülke Kazakistan, Türkiye, Azerbaycan yanı sıra Özbekistan ile Macaristan’ın katılımıyla yapıldığını belirten Ceenbekov, “Çolpon-Ata şehri Türk dili konuşan devletlerin merkezi oldu. Zirvede birçok iş birliği ve dostluğumuzu alakadar eden meseleleri ele aldık. Yüzlerce basın mensubu bu oyunları ve göçebe halkların yaşamını ve kültürünü dünyanın dört bir tarafına ulaştırıyor.” dedi.

“Oyunları düzenleme hakkını Türkiye’ye devrettik”

Ceenbekov, göçebe uygarlığının felsefesinin geliştirilmesi için oyunların dördüncüsünün Türkiye’de yapılması için Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın desteğini aldıklarını bildirdi.

Gelecek oyunlarının Türkiye’de yapılmasını öngören hakkın devredildiğini ifade eden Ceenbekov, Türkiye halkına ve Erdoğan’a desteklerinden ötürü teşekkür etti.

Daha sonra Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile Ceenbekov, kültürel etkinliklerin düzenlendiği ve ülkenin yedi bölge kültürünün tanıtıldığı etno şehrindeki çadırları gezdi

TRT

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest