Genel

Geleneksel Tepreş Şenlikleri, Eskişehir Kırım Derneği’nin tescilli markası oldu

Eskişehir Kırım Derneği Facebook sayfasından yapılan açıklamada ” Geleneksel Tepreş Şenlikleri, dernek yönetimimizin girişimleri sonucu Türk Patent ve Marka Kurumu’nun kararıyla Eskişehir Kırım Derneği’nin tescilli markası olmuştur. ”denildi.

TEPREŞ

Tepreş, Kırım Tatarlarının Hıdrellez sonrası kutladıkları bir bahar bayramıdır. Çeşitli etkinliklerin yapılabildiği bir meydan etrafında piknik biçiminde kutlanır.

Türkiye’de tepreş, çevresinde Tatarların yoğun olarak yaşadığı kentlerde (ör. Ankara, İstanbul, Eskişehir, Polatlı) her yıl yapılır. Eskişehir’de her yıl geleneksel bir şekilde Karakaya Köyü’nde kutlanmakta ve Tepreş’de yaklaşık yirmi bin kişi toplanmaktadır. Bu sayı her geçen yıl katlanarak artmaktadır.

Tepreş, yüzyıllar boyunca devam etmekte olan halk kültürünün bir parçasıdır. Onda Kırım Türkünün ruhunun inceliği, halk kültürünün zenginlği saklıdır. Bu vesileyle düzenlenen gün, aynı zamanda birlikte olmanın verdiği lezzete ayrı bir tat, ayrı bir ahenk katar.

Açık havada bir gün geçirmenin yanı sıra Tepreş alanında etkinlik meydanında halk oyunları oynanır ve konuşmalar yapılır. Diğer bir etkinlik olan kalakay tıgırtma, bir kalakayın yuvarlanıp düştüğü yöne göre yılın nasıl geçeceği tahmin edilmesidir.

Baş etkinlik, Tatar kuşak güreşleridir. Geleneksel olarak sadece birinciye ödül olarak koç verilir.

Günümüzde, tepreş alanı çevresinde gıda satışı ve ticari amaçlı çeşitli sergiler de yapılmaktadır. Bir sonraki tepreşin finansmanı ve organizasyonu için bir “Tepreş ağası” seçilmesi de rastlanabilen bir etkinkliktir.

Geleneksel Tepreş Şenlikleri, Eskişehir Kırım Derneği'nin tescilli markası oldu
Geleneksel Tepreş Şenlikleri, Eskişehir Kırım Derneği’nin tescilli markası oldu
Eskişehir Kırım Derneği
Eskişehir Kırım Derneği

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest