Genel

Emine Dzheppar: Kırım’ın kurtuluşu için uluslararası koalisyonun çekirdeğini oluşturmayı başardık

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Caparova, dünya liderlerinin katılacağı Kırım Platformu’nun kurucu zirvesinin 23 Ağustos’ta Kiev’deki Parkoviy kongre ve sergi merkezinde gerçekleştirileceğini söyledi.

Caparova “Zirvenin organizasyonu ve ortak bildirgesini geliştirme süreci iki önemli şeyi ortaya koydu. Sayısı sürekli artacak şekilde, Kırım’ın kurtuluşu için uluslararası koalisyonun çekirdeğini oluşturmayı başardık. Ayrıca, en önemli ortaklarımızla, Kırım ve ilgili suçlara müdahalede dikkat dağınıklığı ve gecikmenin, aslında Rusya’ya ve diğer otoriter rejimlere demokratik dünyanın kurallarına daha fazla saldırmak için açık bir yetki verdiği konusunda ortak bir anlayış geliştirmeyi başardık.

Caparova, Kırım platformunun resmi açılışına ek olarak zirvede kabul edilmesi planlanan ortak bildirgenin “Kırım Ukrayna’dır” formülünün değişmezliğini teyit edeceğini, Rusya’nın Kırım ve çevresindeki suçlarını kınayacağını, uluslararası işgalden arındırma politikasının parametrelerini de özetleyeceğini kaydetti.

Caparova Rusya’nın girişimlerine de dikkat çekerek “Ancak aynı zamanda, Rusya’nın sadece Ukrayna girişimini izlemekle kalmadığını, bunu toprak bütünlüğü ve güvenliği için bir tehdit olarak ilan ettiğini ve bu platformu, görevlerini ve hedeflerini itibarsızlaştırmak ve zirveye katılımı azaltmak için geniş çaplı çalışmalara başladığını açıkça anlamalıyız.” dedi..

Dışişleri Bakan Yardımcısı Ukrayna Cumhurbaşkanı, Verkhovna Rada Başkanı, Başbakan, Kırım Tatar halkının liderleri, yabancı delegasyon başkanları ve yeni oluşturulan sivil toplum temsilcisi uzmanların Kırım Platformu’nda zirvenin üst düzey bölümünde konuşacağını belirterek “Ayrıca, zirvenin çalışmaları, tanımama ve yaptırımlar politikası, güvenlik sorunları, geçici olarak işgal edilen Kırım’da insan haklarının korunması ve Kırım’ın haklarının yenilenmesi konularında dört panel ve tartışmalar formatında devam edecek” dedi.

Zirveden sonra Kırım platformunun faaliyetleri bitmeyeceğini vurgulayan Caparova “Platform, hükümetler arası düzeyde, dışişleri bakanlarının istişareleri, koordinasyon toplantıları ve öncelikli alanlarda uzmanlaşmış çalışma grupları, konferanslar şeklinde hareket edecek. Özellikle, daha geniş bir şekilde, bölge ve ötesinde Karadeniz’in güvenliğine adanmış yıllık bir forum kurmayı da planlıyoruz.” dedi.

Kaynak : ukrhaber.com

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest