Eleçek; Kırgız başörtüsü bebeğe kundak, ölüye kefen
Türk kadınlarının başlıkları çok şey anlatır.. bu başlığın ismi eleçek.. göçebe Türk kadını doğuma da ölüme de hazır.. Başındaki bezden başlık hem süsü hem Balasının ilk örtüsü.. gerektiğinde ise kefeni..
Eleçek göçebe hayatı sürdüren Kırgız tarihinde büyük yere sahip… Kırgız kızı evlendirildikten sonra Keptakıyası çıkartılarak yerine Eleçek takılıyor. Bölgelere göre değişik şekillerde kullanılan Eleçek farklı süslerle beraber takılıyor.
ÇOCUĞA KUNDAK, NAAŞA KEFEN
Metrelerce uzunlukta pamuk bezden oluşan kumaşa şekil vererek başa örtülen Eleçek’in anlamı daha büyük. Bir bakımdan tarihi boyunca yaylalarda ve kışlalarda göçebe hayatı yaşayan Kırgızlarda yeni doğan bebeğin dünyaya gelmesi ile Eleçek’teki bez çözülerek bir kısmı ebenin bebeği sarmasında kullanılmış. Daha temiz ve hijyenik olarak düşünülen başörtüdeki kumaş bebeğin sarılmasında kullanılıyor. Diğer yandan yine göçebelikte uzun yol üzerinde vefat eden biri için kefen niyetine de kullanıldığı anlatılır. Böylece Kırgız kadının başında taşıdığı anlamlı başörtüsü Eleçek, ölüye kefen, yeni doğana kundak vazifesi görüyor.
TESETTÜRE DE UYGUN
Eleçek İslami üsullere uygun olarak yüz dışında başın tamamını kapatarak örtülen bir kıyafet. Kırgız kültüründe önemli yeri bulunan Eleçek’i günümüzde takan ve kullanan hanımlar da var. Daha çok milli tören ve resmi bayramlarda takarak geleneğin devam ettirilmesini sağlayan Kırgız kadını, bu kültürü nesilden nesile aktarmayı hedefliyor.
Tarih müzesinde açılan sergide Eleçek’in farklı bölgelere göre bağlama tipi ile bunun yanında kullanılacak gümüş ve diğer takılar da yer alıyor.