GenelGüncelKırım TarihiKültür SanatTürk Dünyası

Dünya Kırım Tatar Derneği’nin 19 Haziran Günü Seydişehir’de düzenleyeceği Tepreş İptal edildi

Başkan Mustafa Sarıkamış yaptığı açıklamada Tepreş, Kırım Tatarlarının Hıdrellez sonrası kutladıkları bir bahar bayramıdır. Çeşitli etkinliklerin yapılabildiği bir meydan etrafında piknik biçiminde kutlanır.

Dünya Kırım Tatar Derneği olarak 19 Haziran günü Seydişehir Kuğulu Parkta TEPREŞ Düzenleyecektik.

Tepreşe Kırım Tatar Sanatçılar katılacak, Halk oyunları gösterisi olacaktı.

Kırımtatarlarına özgü Kuşak güreşleri

El sanatları sergileri gibi çeşitli alanlarda Kırımtatarlarının gelenek ve görenekleri sergilenecekti.

TEPREŞ

Tabiatın canlılığını, dinamizmini kaybettiği kış aylarında, doğal olarak insanlar da bağ – bahçe, tarla – ziraat işlerinden uzak kalmakta, adeta onlarda kış uykusuna yatmaktadırlar. Baharın gelişi ile tabiatın tekrar canlanması gibi, insanların içine de neşe, sevinç, enerji dolmaktadır. İşte bu haleti ruhiye ile Kırım Türkleri de kışın uyuşukluğundan, ataletinden sıyrılıp tepreçmekte, silkinmekte bunu da toplum olarak en güzel “Tepreç” olayı ile ifade etmektedirler. Tepreç eski yıllarda birkaç köyün katılımıyla yapılan sınırlı, yerel bir olay iken, günümüzde; toplumun ziraatten sanayiye kayması, değişen dünya koşulları ve ulaşım imkânlarınında artması ile şehirlerarası katılımın sağlandığı, çok geniş kapsamlı bir etkinlik haline dönüşmüştür. Doğal olarak “Tepreç”in mahiyeti de değişmiştir. Türkiye’de Kırım Türklerinin bulunduğu birçok yerde yapılan Tepreç organizasyonlarının katılımı yüksek olanlarından birisi olan Eskişehir “Tepreç”ine 15-20 bin civarın-da Kırım Türk’ü katılmaktadır. Günün yoğun çalışma temposundan bunalan insanların, birbirinden uzak kalan dostların hiç olmazsa senede bir kez bir araya gelip adeta bir bayram havası içinde eğlenmelerine, neşeli bir gün geçirmelerine imkân sağlanması açısından “Tepreç” olumlu sosyal bir olaydır. Tepreç etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen profesyonel veya amatör ansamblların, halk dansları ekiplerinin gösterileri, gençler arasında yapılan “Tatar güreşi” amatör yarışmaları, apakaylar (hanımlar) arasında yapılan “Tatar Aşları Yarışmaları” v.s. folklorik etkinlik Kırım Türk kültürünün tanıtılması ve sonraki kuşaklara aktarılması yönünden özgün ve etkin bir kültür olayıdır.

Yurtiçi ve yurtdışında yaşayan Kırım Türkleri baharın gelişini kutlamaya daima özen gösterirler. 

TEPREŞ İPTAL

Kırım Tatarlarının umudu Dünya Kırım Tatar Derneği tarafından yapılan açıklamada 19 Haziran 2022 tarihinde Seydişehirde yapacağımız Tepreşe katılacak olan Kırım Tatar sanatçılar Dünya Qırım Tatar Kongresi Başkanı ve üyeleri Kırım Tatar platformu tarafından aranarak Seydişehir tepreşine katılmayın katılırsanız can ve mal güvenliğiniz olmaz diye tehdit edilmişlerdir. Bundan dolayı TEPREŞİMİZ İPTAL Edilmiştir.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest