GenelGüncelKültür SanatTürk Dünyası

DOMBRA GÜNÜ HAYIRLI OLSUN

5.asır Gök Türkler devrine dayanan tüm Türklerin ortak çalgısı. Kazakların DOMBRA’ya olan saygı ve değeri şu satırlarda anlaşılır

” Gerçek Kazak – Kazak değil! Gerçek Kazak – Dombra”.
Dombra ile çalınan kuilerde tarihimiz, töre kültürümüz, duygu ve düşüncelerimizi, ruhumuzu mistik, felsefi ve manevi müzik duygu dünyasında duymak, hissetmek ve okumak mümkün.

NUR Kazakistan‘ın başkenti Nur Sultan’da “Ulusal Dombıra Günü” yüzlerce müzisyenin geleneksel müzik aleti dombırayı toplu şekilde çalmasıyla kutlandı.
Kazak Yeli meydanında düzenlenen kutlama törenine Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kültür ve Spor Bakanı Aktotı Rayimkılova’nın yanı sıra yetkililer ve çok sayıda davetli katıldı.
Törende yüzlerce müzisyen toplu şekilde dombıra ile Kazak halk ezgilerini çaldı, dombıra eşliğinde şarkılar söylendi ve dans gösterileri yapıldı.
Alanda kurulan geleneksel çadırlarda Kazak müzik aletleri sergilendi, dombıra eğitimleri verildi.
Tokayev, törende yaptığı konuşmada, bu günü kutlama amacının ulusal maneviyata hürmet ve ortak değeri canlandırmak olduğunu belirterek, “Halkımızın geleneksel sanata ilgisi artıyor. Ulusal Dombıra Günü bunun göstergesidir.” dedi.
Dombıranın her Kazak’ın ruhunu yükselten hazine olarak kalmasına işaret eden Tokayev, “Atalarımızdan kalan asıl mirasımız dombırayı korumalıyız, ona değer vermeliyiz.” ifadesini kullandı.
Kazakistan’ın eski Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in geçen yıl aldığı kararla temmuzun ilk pazar günü ülkede Dombıra Günü olarak kutlanıyor.
Telli bir çalgı dombıra, Kazaklar ve diğer Türk halklarının geleneksel müzik aleti olarak biliniyor. Kaynak: AA

Dombra şarkı sözleri

Kara kıs avulumga kelgende
Kültüldegen kar yerge tüsgende

Dombıramdı alarman
Yürek sazım çalarman
Kaygırgandı eş aytbam

Dombıra sazım estgen ataylar
Manesine es bergen anaylar

Estgenine oy berip

Yüreklerge ses berip
Köz yastı kızganmaslar
Nogaydın kaygı sansız kününde
Batirler yuklamagan kününde

Yüreklerin kötergen
Sogıslarda küş bergen
Köptü körgen Dombıra…

dombra
dombra

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest