GenelKültür Sanat

Dobruca medeniyetı – Anastasia Dumitru

Noetik Dobruca  Dr. Profesor ANASTASYA DUMITRU Hanım

Dobruca medeniyetı
Dobruca medeniyetı

Romenlerın adetı er cıl, 14 Kasım da kutlasınlar Dobruca’nın serbest Romaniye ge İltihakını. Bo munasebetmen omırce arkadaşım, Anastasya Dumitru Hanım, prof.dr. mamut kitap yazdı:”Dobruca Noetika”, repere spırıtuale şiinterculturale, yani” Nuhlı Dobruca”, ruhanı ve kulturlı işaretler. Kitabın bolumlerı : Neolitikten Nuh babaya,Dobruca uşun yazılar, Dobruca ‘nın koy ve kasabalarına dair, monografyalar,Folklor ,Tatarlar, Tarihten Tarihke (komunizma devri), Sonuş.Hanımın çalıştığını sınırlatıp beceralmaymız, evvelden tanıtmasını Dobruca  uşungenış dokumant        larman yasay ve tatarların barlığını yakşı tanıta.Evlya Çelebi ‘nın Seyahatnamesıde cer ala, ve son bızım ekı monografyanı Aqbaş koyum ve Tekerkol şeerımen tanıta meydanğa ketırıp Kara Murat / M.Kogılniçanu tatarlarıman, bırıncı cerleşken millet bolıp Dobruca ‘da:” tatarlar bekliyler uyanmaknı unutmadan ekı dünya harb zamanındakı Tatar Milli Arektın ve ondan kelgen olımler, kurbanlar, ağır mahpusler.Bo kitap Anastasya Dumitru hanımın bır omır çalışkanlarınıortalıkka yuksek sannatlıkman ketıre.

Anastasia Dumitru
Anastasia Dumitru

 Prof. Dr.anastasya Dumitru

Kitapta bar kop araştırmalar, kop fikirler ve Dobruca’ nı doğrı tanımak,tanitmak,neolitiklerden kunumuzge.Hanım karay Dobruca’nın ruhunu, de romenlerde, de tatarlarda,olaren eskı milletı bılınıp.1990 dan başladı bonday çalışmalarğa, kelıp Basarabya’ dan Romanye de  üniversitette okumağa. Antik, kadimi zamanların kalelerın tanıtıp bızge komunistgulagını unutturmay ve meydan bere medeniyetlerge nasıl Hamamcya Felsefesı ya da Ovidyu dünya şairı ya da kutsal aydınları hristyanlığın, Andrey, Nikolay, Görge, lernı, Dobruca Şarq ve Batı arasında,Tuna ve Qara Denız ortasında, ruh medeniyetımen kala binlerce cıllarnı atlap. Cerı Dobruca nın em tarihidır, em de metatarihlıdır, olaytıp Allanın, Yaratanın süygen toprağıdır.Tesaduflı tuvıl, barlıklar anlaştıralar Dobruca ‘nın temelını: Sçitsya Minor, Adamkilisesı, Gumelnitsa, ve bolay anlaşıla 30 Kasım Andrey peyğamberın tuvğan kunu ve 1 Aralık, Romanya nın bırleşme kunu. Muellif yaza ki bo cerın tarihı kurbanlıkman yaratıldı ve Kostencı adı kelıp Konstantinden dayandı olımsız dünyada. Kostencının kunu aynı denızınkımen, 15 Ağustosta. Balaban imperya Osmanlı mında kurdu barlıkların ve olay anlaşıla Dobruca ‘ da yaşağan milletlerın kop sayısı:kutlağanda 84 -cı cılın EMEL MECMUASIN, Anastasya hanım ozınnı kısmetlı bıle ki EMEL de yazdı makalalerın. Akikatnı süygenlerge Dobruca aşıldı ve meraklılar, kokten kuvvet alıp cendıler komunist gulagın, yazıp ve menım tercümemdebolıp Ülküsal ‘ın “QIRIM İÇÜN BIR OMIR kitabı. Orfeu’den Ülküsalğa, son bızlerge, şiir ve durku toktamadan yaratıla . Tatarların tarihlerı bılıne, vatan asretlıgı sonmeden cana, TATARLAR ya QURTVELİ OGLI ŞAYP romanlardakı liderler tanılıp Tatar Milli Arekette: NECIP HACI FAZIL milli şeytımız, Salya Septar şairemız,  Şayp V.Abdulla, Ali O Bekmambet, Yusuf Irsmabet, dr.Eyub Musa, kral komiserı Halil Kayri v.b.Tekerkolın monografya kitabından yazıp medeniyetmen  son bere Dobruca tatarların barlıklarına:

“Tekerkolın yalısında  / Tatlı celler esken bola/ Taş kayalar tızılgende/ Caltırağan su ustunde./Binlerce kuş kokten kele/Canğız kalpnı şenlendıre…”(…) Bugun kolın ken boyında/ Tatar halkı şıktı cölğa/Makedonlar şalışmakta, Türk torunu okumakta./Az bır ızı nemse bolsa/Tarihten cöl tabıp alsa, /Taze kelgen şıngeneler/Eskı türken mané bezer!/Romenlermen bırleşmekte/Oynap ora becermekte,/ Tatarlar, Tekerkolde”.(G Akmolla, Tekerkol monografyası, ekı tılde, 2008 de)

Prof.dr Anastasya hanımın Dobruca kitabı akademik kitap ve kereklı cerın karay Avrupa-Asya dünyasında.

Memba Güner Akmolla

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest