GenelKırım Tarihi

Cuma Han Camii

Kırım’ın sessiz şahidi: Cuma Han Camii

Mimar Sinan’ın 1552 yılında Kırım’da yaptığı Cuma Han Camii ilk günkü ihtişamıyla ayakta duruyor.

Kırım Özerk Cumhuriyeti Gözleve şehrinde bulunan tarihi cami. Mimar Sinan tarafından tasarlanan cami, 1552-1564 yılları arasında inşa edilmiştir. Cuma Han Camii, Kırım’ın en büyük ve en görkemli camisidir ve 1552’de I. Devlet Giray tarafından yapımı başlatılmıştır. Han, camiyi inşa etmek için Osmanlı mimarı Mimar Sinan’ı görevlendirmiştir. Ancak Mimar Sinan’ın, Kırım’a gidip gitmediği bilinmemektedir. Muhtemelen Mimar Sinan, 1550-1557 yılları arasında Süleymaniye Camii yapımıyla meşgul olduğu için Kırım’a gitmemiş, verdiği talimatları kalfası ile yerli ustalar yerine getirmiştir. Savaş olduğu için cami yapımı uzun sürmüş, 1564 yılında tamamlanmıştır.

 

cuma han camii kırım kezlev
cuma han camii kırım kezlev

Cami yapımında mermer ve kireç taşı kullanılmıştır. Kubbeler kurşunla kaplıdır. İki minaresi vardır. Minareler yıkık bir vaziyette iken 1977 yılındaki restorasyon çalışmaları sırasında yeniden yapılmıştır. 1834 ve 1977 yıllarında büyük tamirat geçirmiştir. 1980’lerden itibaren arkeoloji müzesi olarak kullanılmış, 1990 yılından sonra Tatarların geri dönmesiyle ibadete tekrar açılmıştır.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest