ÇOK YAŞA KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ – İsmail Cingöz
ÇOK YAŞA KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ
15 Kasım 1983 – Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ilan edilişinin 41. Yılı kutlu olsun.
41 kere Maşallah.
Kıbrıs, her ne kadar 1570 yılında kuşatılmış ve tahmini 50.000-70.000 arası şehit verilerek 1571’de fethedilmiş olsa da Kadim bir Türk toprağı olduğu ortaya çıkmıştır. Ne yazık ki bu husus çok da fazla dillendirilmemektedir.
Zira; son yıllarda yapılan arkeolojik çalışmalarda çok enteresan bilgilere ulaşılmıştır. Bu bilgiler ışığı altında Kıbrıs tarihi yeni bir boyut kazanmıştır; çünkü bulunan bazı tarihi eserler üzerinde yer alan Kıbrıs Hece Yazısı sembollerinin Göktürk döneminde (M.S. 552-745) yazılan, Orhun ve Yenisey coğrafyalarında bulunabilen Türkçe yazıtlarda kullanılan sembollerle birebir aynı olmamakla birlikte çok büyük oranda benzeştiği görülmektedir. Bu yazıların tarihi incelendiğinde Göktürk yazılarından yaklaşık 900 yıl daha eski olduğunun görülmesi[1] ise çok daha büyük bir öneme haizdir.
Demek oluyor ki, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Türk çocuğu Atalarını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.” sözleri bir kez daha zuhur etmiştir.
Bu vesileyle;
Merhum Dr. Fazıl Küçük ve Rauf Denktaş başta olmak üzere,
1570’ten 1974’e ve günümüze kadar, Kıbrıs’ın Türk Vatan Toprağı olması için emek harcayanları, canlarından geçen Aziz Şehitlerimizi ve ebediyete intikal edenler ile halen hayatta olan Kahraman Gazilerimizi rahmetle, şükranla, minnetle yâd ediyorum.
İsmail Cingöz
Uluslararası Siyaset Uzmanı
BULTÜRK Ankara Temsilcisi
TDPB Basın Kulübü Başkanı
———-:
[1] Mehmet Turgay Kürüm, Kıbrıs’da Bulunan, ‘Eteocyprıot Yazısı (Kıbrıs Hece Yazısı)’ Diye Adlandırılan Yazıtlarla İlgili Türkçe Okuma Önerileri (Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi, Kıbrıs’ta Osmanlı Öncesi Türkler Sempozyumu Bildiri Tam Metin Kitabı, 2020).