GenelGüncelTürk Dünyası

Cengiz Aytmatov, Kosova’nın Başkenti Priştine’de Düzenlenen Programla Anıldı

Doğumunun 90. yılında dünyaca ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov, Kosova’nın başkenti Priştine’de düzenlenen programla anıldı.



Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY tarafından ilan edilen “2018 – Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’u Anma Yılı” etkinlikleri kapsamında, başkent Priştine’de, “Aytmatov’un Hayatı ve Eserleri” konulu anma toplantısı düzenlendi. Priştine Yunus Emre Enstitüsü’nde 22 Ekim 2018 tarihinde düzenlenen programa, Kosova Cumhuriyeti Milletvekili ve Kosova Yazarlar Birliği Başkanı Dr. Flora Brovina, Kosova Türk Yazarlar Derneği Başkanı Zeynel Beksaç, Priştine’de yerleşik yabancı misyon temsilcileri, Priştine Şarkiyat ile Türkoloji Bölümü akademisyenleri, Kosova ile Türkiye’nin bu ülkedeki diğer kurum ve kuruluş temsilcileri ve davetliler katıldı.

Cengiz Aytmatov’un hayatını konu alan tanıtım filmi ile başlayan programda konuşma yapan Priştine Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Mehmet Ülker, doğumunun 90. yılında Kırgız halkının dünyaya armağan ettiği büyük yazarı Priştine’de anmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ülker, Cengiz Aytmatov’un eserlerinin Kosova’lı okurlar tarafından okunabilmesi için eserlerin Arnavutçaya tercüme edilmesinde gereken her türlü desteği vermeye hazır olduklarını bildirdi.

Cengiz Aytmatov’un eserlerini çeviriler üzerinden okumasına rağmen çok etkilendiği dile getiren Kosova Milletvekili ve Kosova Yazarlar Birliği Başkanı Brovina, Cengiz Aytmatov’un Türk Dünyası’nın kültür, sanat, müzik ve geleneklerinden örnekler vererek eserlerini ölümsüz hale getirdiğini vurguladı. Cengiz Aytmatov’un “Nobel Ödülü”ne aday gösterildiğine de dikkati çeken Brovina, “Her ne kadar Nobel Ödülünü alamasa da Aytmatov, eserleriyle okuyucularının gözünde en büyük ‘Nobel’i almıştır. Hiçbir eseri Arnavutçaya tercüme edilmediği halde, doğumunun 90. ve ölümünün 10. yılında burada kendisi anılıyor ise bu Aytmatov’un ne kadar büyük bir şahsiyet olduğunun göstergesidir” dedi.

Selamlama konuşmaların ardından Prof. Dr. Gulzüra Cumakunova, Dr. Oraz Sapashev, Dr. Oğuzhan Aydın, Zeynel Beksaç ve Dr. Flora Brovina Cengiz Aytmatov’un hayatı ve edebi eserleri ile ilgili katılımcılara bilgiler verdi.


В столице Косово городе Приштине состоялось мероприятие в честь 90-летия со дня рождения великого кыргызского писателя Чингиза Айтматова.

В рамках объявленного ТЮРКСОЙ «Года Чингиза Айтматова-2018» 22 октября 2018 года в институте Юнуса Эмре в Приштине прошла конференция всемирно известного кыргызского писателя с участием депутата Республики Косова и председателя союза писателей Косово доктора Флоры Бровиной, предстедателя ассоциации писателей Косово Зейнеля Бексач, представителей иностранных миссий, расположенных в Косово, ученые из кафедры востоковедения и тюркологии Приштине, представители других организаций и учреждений Косово и Турции, а также приглашенные гости программы.

В ходе программы, начавшейся с показа документального фильма о жизни и творчестве Айтматова, директор института Юнуса Эмре в Приштине доктор Мехмет Улкер выразил готовность к всесторонней поддержке перевода произведений великого сына кыргызского народа на албанский язык.

Депутат Косово и председатель союза писателей Косово Бровина призналась, что глубоко впечатлилась от прочитанных книг Айтматова в переводах, и отметила, что он придал бессмертие своему творческому наследию через мотивы, которые отражают культуру, искусство, музыку и традиции тюркского мира. Бровина также обратила внимание на факт выдвижения кандидатуры Айтматова на соискание Нобелевской премии и добавила, что несмотря на отсутствие данной награды и переводов его произведений на албанский язык, уже само мероприятие, приуроченное к 90-летию со дня рождения и 10-летию со дня смерти Айтматова в Косово говорит об авторитете и популярности великого мастера кыргызской словестности в мире.

Вслед за приветственными выступлениями с тематическими докладами выступили профессор Гульзура Жумакунова, доктор Ораз Сапашев, доктор Огузхан Айдын, Зейнель Бексач и доктор Флора Бровина.

 

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest